Η θεραπευτική άσκηση (κινησιοθεραπεία) κυριαρχεί στη σύγχρονη φυσικοθεραπεία διεθνώς ως το θεραπευτικό μέσο, το οποίο εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των περισσότερων μυοσκελετικών παθήσεων, αλλά και ως το θεραπευτικό μέσο του οποίου η βιολογική επίδραση στους ανθρώπινους ιστούς έχει μελετηθεί και κατανοηθεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο φυσικοθεραπείας. Αντιθέτως, για τα διάφορα μηχανήματα φυσικοθεραπείας (ρεύματα, Laser, μαγνητικά πεδία, διαθερμίες, υπέρηχοι, κτλ.) επειδή έχουν πολύ μεγάλη ποικιλία παραμέτρων (τύποι μηχανημάτων, συχνότητες, εντάσεις, διάρκεια εφαρμογής κτλ.) και, συνήθως, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πολλά μαζί σε συνδυασμό, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στους ανθρώπινους ιστούς και το αποτέλεσμα, που επιτυγχάνουν.


Οι διάφοροι τύποι άσκησης προκαλούν μηχανικά ερεθίσματα στους ανθρώπινους ιστούς (μύες, οστά, τένοντες, αρθρώσεις, μεσοσπονδυλίους δίσκους, νεύρα) και παράγουν ένα βιολογικό αποτέλεσμα. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό του προγράμματος άσκησης ανάλογα με τη μυοσκελετική πάθηση ή τραυματισμό, το βιολογικό αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει θετικά, οδηγώντας στην αποκατάσταση των πασχόντων ή τραυματισμένων ιστών. Τα πολύ θετικά αποτελέσματα των προγραμμάτων θεραπευτικής άσκησης σε διάφορες μυοσκελετικές παθήσεις έχουν αποδειχθεί με πάρα πολλά άρθρα στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία. Τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, που εφαρμόζω, έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια (evidence-based therapy). Επιπλέον, έχω σχεδιάσει ειδικά προγράμματα άσκησης για την Οστεοπόρωση, το Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου και την Τενοντίτιδα του Ώμου (Shoulder Impingement Syndrome) και έχω αποδείξει με ερευνητικές μελέτες την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά τους. Σε όλα αυτά τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης θεμελιώδη ρόλο παίζει το brain-body control (εγκεφαλο-νευρο-μυϊκη επανεκπαίδευση της σωστής στάσης και κίνησης του σώματος, motor control re-learning).
Σε κάθε θεραπευτική συνεδρία, μέσω της διεξοδικής και αναλυτικής εξέτασης κάθε παραμέτρου του προβλήματος (λεπτομερής εξέταση) των ασθενών, επιλέγω τις κατάλληλες για την κατάστασή τους ασκήσεις, οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εκτελεστούν εύκολα στο χώρο της δουλειάς ή στο σπίτι. Στη συνέχεια, τις διδάσκω για όση ώρα χρειαστεί μέχρι οι ασθενείς να είναι σίγουροι ότι μπορούν να τις επαναλάβουν και μόνοι τους. Στο τέλος της συνεδρίας, παραλαμβάνουν σε τυπωμένα φύλλα λεπτομερείς περιγραφές των ασκήσεων αυτών με φωτογραφίες και κείμενα και οδηγίες εκτέλεσής τους με βάση ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα.  Στις επόμενες συναντήσεις οι ασκήσεις αλλάζουν ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης των ασθενών και το κάθε πρόγραμμα άσκησης προχωρά μέχρι να επιτευχθεί πλήρης αποκατάσταση της μυοσκελετικής πάθησης ή του τραυματισμού.
Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας μέσω skype ή messenger facebook ή what's up messenger. Κατά τις οποίες εξετάζω τους ασθενείς και διδάσκω τις κατάλληλες για την κάθε περίπτωση θεραπευτικές ασκήσεις μέσω της κάμερας (on-line training). Στο τέλος κάθε συνεδρίας αποστέλλω τις ασκήσεις σε μορφή διαφανειών με οδηγίες και φωτογραφίες μέσω e-mail. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι την επόμενη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας, επικοινωνούμε με τους ασθενείς συνεχώς μέσω τηλεφώνου ή viber ή messenger ή e-mail για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία και, αν χρειαστεί, στέλνουμε ακόμη και μικρά βίντεο με κάποια άσκηση, για την οποία συναντούν δυσκολίες.
Τέλος προτείνω στους ασθενείς για να συντηρήσουν σωστά το σώμα τους και να αποφύγουν υποτροπή του προβλήματος στο μέλλον να συνεχίσουν τις ασκήσεις που διδάχθηκαν, 2-3 φορές την εβδομάδα με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

  1. στο σπίτι μόνοι τους ή με τη βοήθεια (σε μορφή personal training) της συνεργάτιδάς μου Καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και Φυσικοθεραπεύτριας Άννας Κούστα, αν κατοικούν στην Αττική.
  2. στο χώρο του Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania, όπου μπορούν να ενσωματώσουν τις ασκήσεις τους σε ένα γενικότερο πρόγραμμα γυμναστικής απόλυτα βασισμένο στη μεθοδολογία του Brain Body Control. Αυτά τα προγράμματα εκτελούνται από τη σύζυγο και συνεργάτιδά μου Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Πρεβενα Γεωργία. και παρακολουθούνται από εμένα.
  3. σε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι τους με οδηγίες από εμένα προς τον γυμναστή (-τρια) ώστε να αποφύγουμε λάθος ασκήσεις και να ενσωματώσουμε το δικό μας πρόγραμμα ασκήσεων με πολύ αυστηρούς όρους σε ένα γενικότερο πρόγραμμα γυμναστικής 

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search