Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αγκύλωσης (δυσκαμψίας) στον αγκώνα με εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία χεριού και κατασκευή ειδικού νάρθηκα.

Συνήθως, και αφού συνεννοηθώ με  τον ορθοπαιδικό χειρουργό του ασθενούς, ξεκινώ ειδική φυσικοθεραπεία χεριού και κινητοποίηση του αγκώνα πολύ λίγες ημέρες μετά από μια χειρουργική επέμβαση ή ένα τραυματισμό στον αγκώνα (κάταγμα αγκώνα, ρήξη συνδέσμων του αγκώνα, εξάρθρωση αγκώνα). Έτσι, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες ανάπτυξης δυσκαμψίας (αγκύλωσης) στον αγκώνα. Αν, όμως, ο ασθενής καθυστερήσει να ξεκινήσει την ειδική φυσικοθεραπεία χεριού και αναπτυχθεί αγκύλωση (δυσκαμψία) στον αγκώνα, εφαρμόζω ένα πολύ εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, κατά το οποίο ασχολούμαι επισταμένα με το χέρι του ασθενούς επί 1-1,5 ώρα συνεχώς σε κάθε συνεδρία κάνοντας:

- μασάζ παροχέτευσης του οιδήματος (πρηξίματος), γιατί όσο παραμένει, το υγρό αλλάζει σύσταση με την καθίζηση πρωτεϊνών μεγάλου μοριακού βάρους και γίνεται σαν "τσίχλα", που "κολλάει" τένοντες, συνδέσμους, αρθρικό θύλακο

- βαθύ, πιεστικό μασάζ για να αποικοδομηθούν (διαλυθούν) οι συμφύσεις (σκληρός, ουλώδης ιστός ανάμεσα σε τένοντες, συνδέσμους, αρθρικό θύλακο)

- συνδυασμένη θέρμανση με ένα θερμό επίθεμα και κινητοποίηση της άρθρωσης του αγκώνα παθητική και ενεργητική (θερμοθεραπεία-κινησιοθεραπεία)

- διδασκαλία συγκεκριμένου προγράμματος ασκήσεων για την αντιμετώπιση της δυσκαμψίας του αγκώνα και τη σταδιακή ενδυνάμωση των μυών (δικεφάλου-τρικεφάλου), το οποίο θα εκτελεί ο ασθενής στο σπίτι καθημερινά, εντατικά. 

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις δυσκαμψίας (αγκύλωσης) του αγκώνα κατασκευάζω ειδικό νάρθηκα από θερμοπλαστικό υλικό που ζεσταίνεται, πλάθεται και διαμορφώνεται πάνω στο χέρι του ασθενούς για να κρατά τον αγκώνα όσο πιο τεντωμένο γίνεται κάθε φορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι βραχυσμένοι (σφιγμένοι, "μαζεμένοι") ιστοί (τένοντες, αρθρικός θύλακος, σύνδεσμοι) διατείνονται ("ξεχειλώνουν") σιγά σιγά. Τον νάρθηκα αυτόν τον φοράει ο ασθενής τη νύχτα ή και 2-3 ώρες το μεσημέρι , αφού προθερμάνει τον αγκώνα. 
Όσο ο αγκώνας κερδίζει μεγαλύτερη ευλυγισία και ο νάρθηκας δεν εξασκεί πλέον πίεση στους βραχυσμένους ιστούς, ξαναζεσταίνω το θερμοπλαστικό υλικό και αναδιαμορφώνω το νάρθηκα ώστε να πιέζει και να διατείνει λίγο περισσότερο τους τένοντες , τους συνδέσμους  και τον αρθρικό θύλακο, που έχουν σφίξει, ώσπου τελικά να τους τεντώσει τελείως. Έτσι, με την ειδική φυσικοθεραπεία χεριού, τις ασκήσεις στο σπίτι και το νάρθηκα ο αγκώνας κερδίζει όλο το εύρος κίνησής του και η αγκύλωση (δυσκαμψία) στον αγκώνα αποκαθίσταται πλήρως.
Αυτό το εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τη δυσκαμψία (αγκύλωση) του αγκώνα έχω εφαρμόσει επί 20 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, που υπέστησαν δυσκαμψία (αγκύλωση) στον αγκώνα μετά από ένα κάταγμα στον αγκώνα ή ένα τραυματισμό στον αγκώνα (εξάρθρωση αγκώνα, ρήξη συνδέσμων στον αγκώνα).

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search