Ο τρίγωνος χόνδρος (τρίγωνο ινοχόνδρινο σύμπλεγμα ) βρίσκεται στο ωλένιο πλάγιο του καρπού (στο σημείο που δείχνει το δάχτυλο στη φωτογραφία)

 

Η ρήξη του τριγώνου χόνδρου αποτελεί το συχνότερο αίτιο πόνου και αστάθειας στην ωλένια πλευρά του καρπού (η άκρη του καρπού , που βρίσκεται προς την πλευρά του μικρού δαχτύλου). 

Η ρήξη του τριγώνου χόνδρου μπορεί να συμβεί είτε από ατύχημα (άμεση ρήξη) με πτώση πάνω στο χέρι , είτε με επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς σε βαριά χειρωνακτική δουλειά ή σε αθλήματα (π.χ. τέννις). Μετά τη ρήξη ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο σημείο που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία σε κινήσεις περιστροφής του καρπού (πρηνισμός , υπτιασμός) ή πλάγιες κινήσεις προς την ωλένια πλευρά ή σε κινήσεις που συνδυάζουν αυτά τα δύο. 

Η θεραπεία για την ρήξη του τριγώνου χόνδρου βασίζεται αρχικά σε ένα ειδικό πρόγραμμα hand therapy (φυσικοθεραπεία χεριού) που περιλαμβάνει :

  • κατασκευή ειδικού νάρθηκα από θερμοπλαστικό υλικό που ζεσταίνεται , πλάθεται και διαμορφώνεται πάνω στο χέρι του ασθενούς 
  • αναλγητική αγωγή με ρεύματα tens
  • χαμηλής έντασης παλμικούς υπερήχους για ενεργοποίηση των διαδικασιών επούλωσης του τριγώνου χόνδρου 
  • ειδικές ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών γύρω από την άρθρωση του καρπού (δυναμική σταθεροποίηση από τους μυς ) σε πολύ περιορισμένο εύρος τροχιάς (χωρίς να προκαλείται πόνος στον τρίγωνο χόνδρο).

    

Αν αυτό το πρόγραμμα ειδικής φυσικοθεραπείας χεριού (hand therapy) δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα εντός 4-6 εβδομάδων, τότε αποφασίζεται χειρουργική επέμβαση .

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ακολουθεί αποκατάσταση και πάλι με κατασκευή νάρθηκα και μεθόδους φυσικοθεραπείας χεριού. Το χέρι παραμένει ακίνητο στον ειδικό νάρθηκα για διάστημα 4-6 εβδομάδων. Μετά ακολουθεί πρόγραμμα σταδιακής κινητοποίησης και ενδυνάμωσης με ειδικές ασκήσεις σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρωτόκολλα φυσικοθεραπείας χεριού (hand therapy), ώστε ο (η) ασθενής να μπορεί να επανέλθει σε πλήρης δραστηριότητα και να χρησιμοποιεί ελεύθερα το χέρι του στο επάγγελμά του ή στο άθλημα του στις  12 περίπου εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search