Τενοντίτιδα De Quervain (Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα)

Η Τενοντίτιδα De Quervain (Στενωτική Τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα) είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία  συνοδεύεται από πόνο και πρήξιμο στην περιοχή της στυλοειδούς απόφυσης της κερκίδας (λίγο πιο πάνω από το τέλος του αντίχειρος, στο πλάι του καρπού) και προκαλεί μεγάλη δυσκολία και πόνο στις κινήσεις του αντίχειρος, αλλά και σε πολλές κινήσεις του χεριού. Η Τενοντίτιδα De Quervain (Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα) οφείλεται σε τριβή 2 τενόντων του αντίχειρος (του μακρού απαγωγού και του βραχέως εκτείνοντος) καθώς περνούν δια μέσου του ελύτρου τους (tendon sheath), δηλαδή ενός στενού τούνελ που βρίσκεται στο ύψος της στυλοειδούς απόφυσης της κερκίδος (περιοχή ανατομικής κομβιοδόχης άκρας χειρός, thenar snuffbox).Παρ'ότι ο όρος τενοντίτιδα υποδεικνύει φλεγμονή, η Τενοντίτιδα De Quervain (Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα), όπως και άλλες γνωστές τενοντίτιδες, στην πραγματικότητα δεν παρουσιάζει ανατομικά στοιχεία φλεγμονής. Γι'αυτό το λόγο και δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και στην κλασική φυσικοθεραπεία με Laser, διαθερμίες, υπερήχους κτλ, που στοχεύουν στον περιορισμό της φλεγμονής. Πολλές μεγάλες εργαστηριακές μελέτες των τελευταίων χρόνων έχουν καταδείξει ότι όλες αυτές οι τενοντίτιδες (και η Τενοντίτιδα De Quervain - Στενωτική τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα) οφείλονται σε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (repeated microtrauma) των τενόντων, οι οποίοι οδηγούν τους τένοντες σε εκφύλιση (degeneration).

Οι τένοντες, λόγω της επαναλαμβανόμενης τριβής και του ερεθισμού τους, αδυνατούν να ακολουθήσουν τη φυσιολογική διαδικασία: επούλωση (healing) των πληγών τους και στη συνέχεια ανακαίνιση (remodelling), δηλαδή αντικατάσταση του φθαρμένου κολλαγόνου τους με νέο, υψηλής ποιότητας, εφάμιλλης της αρχικής. Η συνέπεια είναι να πονούν σε πολλές κινήσεις, που τους υποβάλλουν σε τάση, να φθείρονται (εκφυλίζονται) όλο και περισσότερο και να προκαλούνται ανάμεσα στον τένοντα και το έλυτρο συμφύσεις (ουλώδης ιστός σκληρός και πολύ κακής ποιότητας, που μπλοκάρει τον τένοντα) και πρήξιμο, λόγω της τριβής των τενόντων μέσα στο στενωμένο έλυτρο (τούνελ).


Θεραπεία

Η ουσιαστική και οριστική θεραπεία της Τενοντίτιδος De Quervain (Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδος αντίχειρα) επιτυγχάνεται μόνο με τη διόρθωση του αιτίου, που την προκαλεί, και την υποβοήθηση και επιτάχυνση της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης και ανακαίνισης του φθαρμένου τένοντα. 

Για αυτόν το σκοπό χρησιμοποιώ μια εξειδικευμένη και επιστημονικά αποδεδειγμένη μεθοδολογία (evidence based therapy), που προχωρά σε στάδια. Αρχικά, αν ο ασθενής έχει πολύ πόνο σε οποιαδήποτε πίεση της περιοχής, χρησιμοποιώ TENS (αναλγητικό ρεύμα) για τη μείωση του πόνου και την απευαισθητοποίηση της περιοχής γύρω από το έλυτρο. Παράλληλα, επειδή οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται για καιρό από την στενωτική τενοντοελυτρίτιδα του αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain) έχουν αναπτύξει πολύ μεγάλη δυσκαμψία στον καρπό (πηχεοκαρπική άρθρωση) και στις αρθρώσεις του αντίχειρα, τοποθετώ ένα θερμό επίθεμα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (ανεκτή από τον ασθενή) και κάνω θερμο-μάλαξη στην περιοχή, ώστε να αυξηθεί η ελαστικότητα όλων των δύσκαμπτων ιστών και να μπορέσει ο ασθενής να συνεργαστεί με το πρόγραμμα χειροπρακτικών τεχνικών (manual therapy techniques) και ασκήσεων, που αποτελούν το κύριο κομμάτι της θεραπείας. 

Οι χειροπρακτικές τεχνικές περιλαμβάνουν εν τω βάθει πιεστική μάλαξη (deep friction massage)έλξεις, ειδικές τεχνικές ολίσθησης τενόντων (tendon gliding techniques) και mobilizations της πηχεοκαρπικής, της καρπομετακάρπιου, της μετακαρπιοφαλαγγικής και της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης του αντίχειρα. Η πολύ υψηλή θερμοκρασία, που αναπτύσσεται μέσα στο έλυτρο και η εν τω βάθει πιεστική μάλαξη (deep friction massage) οδηγούν στη σταδιακή αποικοδόμηση του πολύ σκληρού ουλώδους ιστού των συμφύσεων, που μπλοκάρουν τον τένοντα μέσα στο έλυτρο, και στην αντικατάστασή του από καλύτερης ποιότητας εύπλαστο κολλαγόνο. Έτσι, επιτυγχάνεται η αποσυμπίεση (ξεμπλοκάρισμα) του τένοντα (μακρού απαγωγού ή και βραχέως εκτείνοντος του αντίχειρος) μέσα στο στενωμένο έλυτρο (τούνελ). Ενώ, με τα mobilizations των αρθρώσεων, τις έλξεις και τις τεχνικές ολίσθησης των τενόντων (tendon gliding techniques) διευκολύνεται προοδευτικά η κίνηση του τένοντα και, τελικά, η απελευθέρωσή του μέσα από το στενό τούνελ (έλυτρο).

Αφού εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του τένοντα και, έτσι, σταματήσει η τριβή και η φθορά του, δηλαδή η αιτία της Τενοντίτιδος De Quervain (Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδος αντίχειρος), αρχίζουν ασκήσεις προοδευτικής επιβάρυνσης (μειομετρικές και πλειομετρικές ασκήσεις και διατάσεις) των τραυματισμένων τενόντων, πάντα χωρίς να προκαλείται πόνος. Οι ασκήσεις αυτές ενεργοποιούν τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο κολλαγόνο του τένοντα και είναι υπεύθυνα για την αποικοδόμηση του κολλαγόνου κακής ποιότητας (της ουλής που έχει καλύψει το τραύμα του τένοντα) και την ανοικοδόμηση και ανακαίνιση με κολλαγόνο άριστης ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία επούλωσης (healing) και ανακαίνισης (remodelling) του τένοντα γίνεται πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και, τελικά, επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση του τραυματισμένου τένοντα και δημιουργείται τένοντας υγιής, ελαστικός και ισχυρός, ικανός να συμμετέχει σε κάθε κίνηση χωρίς πόνο και καταπόνηση.

Πολύ σημαντικό θέμα για την επίτευξη οριστικής και μόνιμης αποκατάστασης της Τενοντίτιδος De Quervain (Στενωτικής Τενοντοελυτρίτιδος αντίχειρος) είναι να εκπαιδευτεί ο ασθενής (motor control re-learning) να χρησιμοποιεί το χέρι του με "σωστό" τρόπο, ώστε να αποφύγει να φορτίζει υπερβολικά και καταστρεπτικά τους τένοντες του αντίχειρος.

Αυτή την εξειδικευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική διαδικασία έχω εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία επί 18 έτη σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με στενωτική τενοντοελυτρίτιδα αντίχειρα (τενοντίτιδα De Quervain).

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search