ΜΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ

Η μερική ρήξη του υπερακανθίου τένοντος στον ώμο μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς χειρουργείο και να θεραπευτεί απόλυτα με την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, που χρησιμοποιώ για το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης στον ώμο. Αυτή τη θεραπευτική διαδικασία (αποσυμπίεση υπακρωμιακού χώρου) έχω εφαρμόσει επί 20 έτη με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία σε εκατοντάδες ασθενείς, ακόμη και αθλητές υψηλών απαιτήσεων (crossfit, power lifting, άρση, βαρών, κολύμβηση, ακροβατικά πανιά, handball, volleyball κ.ά).

 

 

Με αυτή την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, αυξάνεται ο χώρος στο υπακρωμιακό διάστημα (ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου οστού και στο ακρώμιο - το άκρο της ωμοπλάτης πάνω από τον ώμο) και ο υπερακάνθιος τένοντας (ή και οι υπόλοιποι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου) μπορεί να κινηθεί ελεύθερα χωρίς να τρίβεται (να γδέρνεται) κάτω από το ακρώμιο. Μπορεί, λοιπόν, ελεύθερα να αρχίσει η φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης (το κλείσιμο της πληγής) του κολλαγόνου του τένοντα, η οποία διαρκεί 3 εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο εμείς συνεχίζουμε τις ασκήσεις επανεκπαίδευσης της αρμονικής συνεργασίας των μυών του ώμου και της ωμοπλάτης, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλος ο μηχανισμός του ώμου θα ξαναμάθει να λειτουργεί φυσιολογικά και δε θα ξαναπροκαλέσει τριβή και τραυματισμό του υπερακανθίου τένοντα (ή των υπολοίπων τενόντων του στροφικού πετάλου).

Στη συνέχεια, αρχίζει η φάση ανακαίνισης (remodelling) του κολλαγόνου του τένοντα, κατά την οποία το κολλαγόνο κακής ποιότητας (ο ουλώδης ιστός), που αρχικά κάλυψε την πληγή του υπερακανθίου τένοντα αντικαθίσταται από κολλαγόνο υψηλής ποιότητας, όπως ήταν αρχικά πριν τον τραυματισμό. Σε αυτή τη φάση αρχίζουμε ασκήσεις πολύ προοδευτικής ενδυνάμωσης - διάτασης του υπερακανθίου και γενικά των στροφέων μυών-τενόντων του ώμου, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το καινούριο κομμάτι του τένοντα, που παράγεται, θα γίνει ελαστικό και δυνατό, όπως το φυσιολογικό (προ τραυματισμού). Αυτό το επιτυγχάνουμε ενεργοποιώντας μέσω των ασκήσεων τους ινοβλάστες, τα ειδικά κύτταρα, που βρίσκονται στο κολλαγόνο και είναι υπεύθυνα για την αποικοδόμηση του κολλαγόνου κακής ποιότητας (της ουλής) και της αντικατάστασής του με κολλαγόνο υψηλής ποιότητας, ελαστικό και ανθεκτικό, όπως το φυσιολογικό.

Τελικά, ο υπερακάνθιος τένοντας αποκαθίσταται πλήρως, ο ώμος ανακτά και πάλι τη φυσιολογική του λειτουργία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα (επαγγελματική, αθλητική), ακόμη και σε γυμναστική με βάρη. Η συνέχιση, δε, των ασκήσεων σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εξασφαλίζει τη σωστή συντήρηση του ώμου, ώστε να αποφύγουμε νέα επιβάρυνση στο μέλλον από "λανθασμένη" χρήση του ώμου (βραχίονα-ωμοπλάτης).

Οι ασθενείς με μερική ρήξη υπερακανθίου τένοντα στον ώμο για να επιτύχουν πλήρη αποκατάσταση χρειάζονται 4-8  συνεδρίες φυσικοθεραπείας στο Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania ή κατ'οίκον φυσικοθεραπείας αν κατοικούν στα Χανιά, στο Ρέθυμνο ή στο Ηράκλειο ή τηλε-φυσικοθεραπείας μέσω skype ή messenger facebook ή what's up messenger σε ρυθμό μία την εβδομάδα, αναλόγως της χρονιότητας του προβλήματος και της επιπτώσεών, που έχει προκαλέσει στην ωμική ζώνη γενικότερα (δυσκαμψία ώμου, ατροφία μυών σε βραχίονα και ωμοπλάτη, σπασμός-πιάσιμο μυών γύρω από αυχένα και ωμοπλάτη).

Στις συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας εξετάζω τον ασθενή αναλυτικά μέσω της κάμερας. Με την 20ετή εμπειρία μου με εκατοντάδες ασθενείς με μερική ρήξη υπερακανθίου τένοντα στον ώμο, μπορώ να καταλάβω μέσα από την κάμερα ποιοι μύες είναι ατροφικοί, ποιοι είναι "πιασμένοι" και πόσο ¨κακή¨είναι η θέση της ωμοπλάτης σε σχέση με το βραχιόνιο. Ο ασθενής μου περιγράφει τα συμπτώματά του και το ιστορικό του. Του ζητώ να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να διαπιστώσω πόσο περιορισμένο είναι το εύρος κίνησης του ώμου. Στη συνέχεια, εξηγώ με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό και τους στόχους του προγράμματος θεραπευτικών ασκήσεων και ένας συνεργάτης μου εκτελεί τις ασκήσεις μπροστά στην κάμερα, ενώ εγώ τις αναλύω. Στο τέλος ζητώ από τον ασθενή να επαναλάβει τις ασκήσεις, για να σιγουρευτούμε ότι τις κατάλαβε. Μετά στέλνω διαφάνειες των ασκήσεων με e-mail. Στο διάστημα έως την επόμενη προγραμματισμένη τηλε-φυσικοθεραπεία επικοινωνούμε τηλεφωνικά ή μέσω viber, messenger ή e-mail για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία. Έτσι, προχωρούμε ως την πλήρη αποκατάσταση της μερικής ρήξης υπερακανθίου τένοντα στον ώμο.

Ειδικά για τους ασθενείς, που κατοικούν στην Αττική, υπάρχει δυνατότητα στο διάστημα μεταξύ των συνεδριών τηλε-φυσικοθεραπείας μια συνεργάτιδά μου φυσικοθεραπεύτρια να τους επισκεφτεί στο σπίτι για να κάνει μασάζ, αν χρειάζεται, σε πολύ σφιγμένους μυς στην ωμική ζώνη, που παρεμποδίζουν την κίνηση της ωμοπλάτης, και να επιβλέψει και από κοντά τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων

 

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search