ΜΕΡΙΚΗ ΡΗΞΗ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ

Η μερική ρήξη του υπερακανθίου τένοντος στον ώμο μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς χειρουργείο και να θεραπευτεί απόλυτα με την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, που χρησιμοποιώ για το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης στον ώμο. Αυτή τη θεραπευτική διαδικασία (αποσυμπίεση υπακρωμιακού χώρου) έχω εφαρμόσει επί 25 έτη με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία σε πάρα πολλές εκατοντάδες ασθενείς, ακόμη και αθλητές υψηλών απαιτήσεων (crossfit, power lifting, άρση βαρών, κολύμβηση, ακροβατικά πανιά, handball, volleyball κ.ά). Όλοι αυτοί οι ασθενείς αποκαταστάθηκαν πλήρως χωρίς να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση. Πολλοί, δε, από αυτούς ακύρωσαν προγραμματισμένα χειρουργεία (αρθροσκόπηση ώμου), όταν συζήτησαν μαζί μου, κατάλαβαν ότι μπορώ να τους βοηθήσω αποτελεσματικά και ξεκίνησαν το πρόγραμμα των ασκήσεων, που θα εξηγήσω παρακάτω, και αισθάνθηκαν άμεσα τη βελτίωση. 

 

 

Με αυτή την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, αυξάνεται ο χώρος στο υπακρωμιακό διάστημα (ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου οστού και στο ακρώμιο - το άκρο της ωμοπλάτης πάνω από τον ώμο) και ο υπερακάνθιος τένοντας (ή και οι υπόλοιποι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου) μπορεί να κινηθεί ελεύθερα χωρίς να τρίβεται (να γδέρνεται) κάτω από το ακρώμιο. Μπορεί, λοιπόν, ελεύθερα να αρχίσει η φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης (το κλείσιμο της πληγής) του κολλαγόνου του τένοντα, η οποία διαρκεί 3 εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο εμείς συνεχίζουμε τις ασκήσεις επανεκπαίδευσης της αρμονικής συνεργασίας των μυών του ώμου και της ωμοπλάτης, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι όλος ο μηχανισμός του ώμου θα ξαναμάθει να λειτουργεί φυσιολογικά και δε θα ξαναπροκαλέσει τριβή και τραυματισμό του υπερακανθίου τένοντα (ή των υπολοίπων τενόντων του στροφικού πετάλου).

Στη συνέχεια, αρχίζει η φάση ανακαίνισης (remodelling) του κολλαγόνου του τένοντα, κατά την οποία το κολλαγόνο κακής ποιότητας (ο ουλώδης ιστός), που αρχικά κάλυψε την πληγή του υπερακανθίου τένοντα αντικαθίσταται από κολλαγόνο υψηλής ποιότητας, όπως ήταν αρχικά πριν τον τραυματισμό. Σε αυτή τη φάση αρχίζουμε ασκήσεις πολύ προοδευτικής ενδυνάμωσης - διάτασης του υπερακανθίου και γενικά των στροφέων μυών-τενόντων του ώμου, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το καινούριο κομμάτι του τένοντα, που παράγεται, θα γίνει ελαστικό και δυνατό, όπως το φυσιολογικό (προ τραυματισμού). Αυτό το επιτυγχάνουμε ενεργοποιώντας μέσω των ασκήσεων τους ινοβλάστες, τα ειδικά κύτταρα, που βρίσκονται στο κολλαγόνο και είναι υπεύθυνα για την αποικοδόμηση του κολλαγόνου κακής ποιότητας (της ουλής) και της αντικατάστασής του με κολλαγόνο υψηλής ποιότητας, ελαστικό και ανθεκτικό, όπως το φυσιολογικό.

Τελικά, ο υπερακάνθιος τένοντας αποκαθίσταται πλήρως, ο ώμος ανακτά και πάλι τη φυσιολογική του λειτουργία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα (επαγγελματική, αθλητική), ακόμη και σε γυμναστική με βάρη. Η συνέχιση, δε, των ασκήσεων σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα εξασφαλίζει τη σωστή συντήρηση του ώμου, ώστε να αποφύγουμε νέα επιβάρυνση στο μέλλον από "λανθασμένη" χρήση του ώμου (βραχίονα-ωμοπλάτης).

Η αποκατάσταση στη μερική ρήξη υπερακανθίου τένοντα ώμου μπορεί να γίνει και εξ αποστάσεως (on-line sessions) με τηλεφυσικοθεραπεία μέσω βιντεοσυνομιλιών στο skype.
Στις συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας εξετάζω τον ασθενή αναλυτικά μέσω της κάμερας, αφού έχουμε συζητήσει αρκετά πιο πριν και μου έχει στείλει φωτογραφίες από το πόρισμα της μαγνητικής ή και από τις ακτινογραφίες και από όποιες άλλες εξετάσεις έχει κάνει. Με την υπερ-εικοσαετή εμπειρία μου με πολλές εκατοντάδες ασθενείς με μερική ρήξη υπερακανθίου τένοντα στον ώμο, μπορώ να καταλάβω μέσα από την κάμερα ποιοι μύες είναι ατροφικοί, ποιοι είναι "πιασμένοι" και πόσο "κακή"είναι η θέση της ωμοπλάτης σε σχέση με το βραχιόνιο. Ο ασθενής μου περιγράφει τα συμπτώματά του και το ιστορικό του. Του ζητώ να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να διαπιστώσω πόσο περιορισμένο είναι το εύρος κίνησης του ώμου και που προκαλείται πόνος. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνω μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση του ώμου. Στη συνέχεια, εξηγώ με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό και τους στόχους του προγράμματος θεραπευτικών ασκήσεων και ένας συνεργάτης μου εκτελεί τις ασκήσεις μπροστά στην κάμερα, ενώ εγώ τις αναλύω. Κάθε φορά ζητώ από τον ασθενή να επαναλάβει την άσκηση, για να σιγουρευτούμε ότι την κατάλαβε.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει δεύτερο άτομο μαζί του, το οποίο να κρατάει το κινητό ή το τάμπλετ ή το λάπτοπ ή την κάμερα υπολογιστή, και να γυρίζει γύρω του ανάλογα με τις οδηγίες μου, ώστε να βλέπω πολύ καθαρά τα πάντα.
Η βιντεοσυνομιλία γίνεται στο skype το οποίο επιτρέπει να βιντεοσκοπηθεί. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να ξαναβλέπει το βίντεο με όσα του έδειξα όσες φορές θέλει.
Μετά το τέλος της βιντεοσυνομιλίας, στέλνω τις ασκήσεις με φωτογραφίες και οδηγίες στο e-mail του ασθενούς. για να τις εκτυπώσει σε χαρτιά. Μετά από λίγες ημέρες κάνουμε μια ολιγόλεπτη βιντεοσυνομιλία για να ελέγξω τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και να λύσω όλες τις απορίες.
Στο διάστημα έως την επόμενη προγραμματισμένη τηλε-φυσικοθεραπεία επικοινωνούμε τηλεφωνικά ή μέσω viber, messenger ή e-mail, ακόμη και με μικρά επεξηγηματικά των ασκήσεων βίντεο, για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία. Έτσι, προχωρούμε βήμα βήμα το πρόγραμμα των ασκήσεων ως την πλήρη αποκατάσταση της μερικής ρήξης υπερακανθίου τένοντα ώμου.
Το συνολικό κόστος είναι 180 ευρώ και καλύπτει 5 online συνεδρίες, αποστολή των ασκήσεων σε μορφή video και σε αρχείο στο e-mail και παρακολούθηση του (της) ασθενούς με συνεχή επικοινωνία για καθοδήγηση, διορθώσεις και συμβουλές για 1,5 έως και 3 μήνες και ως την πλήρη αποκατάσταση του ώμου.

Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων . Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά και θα σας αφήσει και εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η πρώτη συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για μία επαναληπτική συνεδρία, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, για να επαναλάβετε μία μία τις ασκήσεις μαζί του, να σιγουρευτεί ότι τις έχετε καταλάβει και τις εκτελείτε σωστά και να με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. 
Με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και, αφού μου πείτε ότι έχετε αισθανθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και έχουν περάσει 3-4 τουλάχιστον εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία, θα πρέπει να κάνουμε και μια δεύτερη online σύνδεση και πάλι με τη βοήθειά του συνεργάτη μου, για να σας εξετάσω δεύτερη φορά, να διαπιστώσω την πρόοδό σας και να του δώσω οδηγίες για το δεύτερο και τελικό στάδιο ασκήσεων. Αυτές θα σας τις εξηγήσει και πάλι αναλυτικά και θα σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να τις εκτελέσετε και θα σας αφήσει και πάλι εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η συνεδρία θα διαρκέσει και πάλι περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να έρθει και πάλι ο συνεργάτης μου στο σπίτι σας για μια επαναληπτική συνεδρία, για να διαπιστώσει αν εκτελείτε σωστά και το δεύτερο στάδιο ασκήσεων και να σας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά και πρέπει να επαναληφθεί για άλλη μια φορά, γιατί οι ασκήσεις του δεύτερου σταδίου είναι περισσότερες και λίγο πιο δύσκολες από αυτές του πρώτου σταδίου.
Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Το συνολικό κόστος για αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης, που περιλαμβάνει δύο μεγάλες συνεδρίες και με online εξέταση από εμένα και τρεις επαναληπτικές συνεδρίες με το συνεργάτη μου, συνεχή επικοινωνία και καθοδήγηση ως την πλήρη αποκατάσταση είναι συνολικά 180 ευρώ.
Αν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε επιπλέον συνεδρίες με το συνεργάτη μου, πέρα από τις τρεις που ανέφερα παραπάνω, για περισσότερη βοήθεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, τότε η κάθε επιπλέον συνεδρία θα σας κοστίζει 15 ευρώ.

Για τις εγχύσεις PRP (platelet rich plasma) στη μερική ρήξη τένοντα στον ώμο ισχύει ό,τι και στην τενοντίτιδα ώμου. Δηλαδή, όλες οι έρευνες και η κλινική εμπειρία πολλών ετών έχουν αποδείξει ότι το PRP δεν φαίνεται να συμβάλλει στην αποκατάσταση της μερικής ρήξης τένοντα στον ώμο. Γι'αυτό το λόγο, άλλωστε, και η Αμερικανική Ένωση Ορθοπεδικών Χειρουργών (American College of Orthopaedic Surgeons) δεν προτείνει την έγχυση PRP ως αποτελεσματική θεραπεία για τη μερική ρήξη τένοντα στον ώμο στις κατευθυντήριες οδηγίες (clinical guidelines) προς τους Ορθοπεδικούς όλου του κόσμου, που εξέδωσε τον Μάιο του 2020.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search