Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου σημαίνει ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Το γόνατο άρχισε να πονάει σταδιακά σε βαθύ κάθισμα ή σε σκάλες. Οφείλεται σε σταδιακή φθορά (εκφύλιση) του μηνίσκου, λόγω καθημερινών επαναλαμβανόμενων κινήσεων (γονατίσματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας κ.ά.). Στην κλινική εξέταση το γόνατο έχει πόνο, αλλά όχι "μπλοκάρισμα". Στη μαγνητική τομογραφία του ασθενούς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου φαίνεται μια εγκάρσια ρήξη (σαν βαθύ γδάρσιμο) στο σώμα του μηνίσκου.

Πολλές έρευνες (evidence based medicine) έχουν αποδείξει ότι η φυσικοθεραπεία είναι τουλάχιστον το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματική από τη χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση γόνατος) για την αποκατάσταση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου. Η "American Orthopaedic Association", βασιζόμενη στα αποτελέσματα των ερευνών και στη διεθνή εμπειρία,  συνιστά (clinical guidelines) στους Ορθοπεδικούς να μην χειρουργούν την εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, αλλά να την αντιμετωπίζουν συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις.

Η δική μου εμπειρία 31 χρόνων έχει δείξει ότι οι ασθενείς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου αποκαθίστανται με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα με ένα ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων, που εκτελούν στο σπίτι. Οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν όλους τους μυς γύρω από το γόνατο με τέτοιοι τρόπο, ώστε να σφίγγουν δυνατά σε κάθε κίνηση και να αποφορτίζουν το γόνατο. Με αυτόν τον τρόπο ο μηνίσκος δεν δέχεται καμία πίεση σε καθημερινές κινήσεις και αρχίζει σταδιακά να επουλώνει το τραύμα του. Ο ασθενής με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, εκτελώντας καθημερινά τις ασκήσεις, αισθάνεται σταθερή βελτίωση

Αυτές τις ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορώ να σας τις διδάξω και σε τηλεσυνεδρία στο skype (τηλεφυσικοθεραπεία). 
Στις συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας εξετάζω τον ασθενή αναλυτικά μέσω της κάμερας, αφού έχουμε συζητήσει αρκετά πιο πριν και μου έχει στείλει φωτογραφίες από τις όποιες εξετάσεις έχει κάνει. Με την 31ετή εμπειρία μου με εκατοντάδες ασθενείς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, μπορώ να καταλάβω μέσα από την κάμερα αν το γόνατο είναι πρησμένο, αν ο τετρακέφαλος είναι "αδυνατισμένος" σε σχέση με αυτόν τη υγιούς πλευράς. Ο ασθενής μου περιγράφει τα συμπτώματά του και το ιστορικό του. Του ζητώ να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να διαπιστώσω πόσο περιορισμένο είναι το εύρος κίνησης του γόνατος και σε ποιες κινήσεις προκαλείται πόνος. Στη συνέχεια, εξηγώ με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό και τους στόχους του προγράμματος θεραπευτικών ασκήσεων και ένας συνεργάτης μου εκτελεί τις ασκήσεις μπροστά στην κάμερα, ενώ εγώ τις αναλύω.  Κάθε φορά ζητώ από τον ασθενή να επαναλάβει την άσκηση, για να σιγουρευτούμε ότι την κατάλαβε και να προχωρήσουμε στην επόμενη.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει δεύτερο άτομο μαζί του, το οποίο να κρατάει το κινητό ή το τάμπλετ ή το λάπτοπ ή την κάμερα υπολογιστή, και να γυρίζει γύρω του ανάλογα με τις οδηγίες μου, ώστε να βλέπω πολύ καθαρά τα πάντα. Η βιντεοσυνομιλία γίνεται στο skype το οποίο επιτρέπει να βιντεοσκοπηθεί. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να ξαναβλέπει το βίντεο με όσα του έδειξα όσες φορές θέλει.
Μετά το τέλος της βιντεοσυνομιλίας, στέλνω τις ασκήσεις με φωτογραφίες και οδηγίες στο e-mail του ασθενούς. Μετά από λίγες ημέρες κάνουμε μια ολιγόλεπτη βιντεοσυνομιλία για να ελέγξω τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων και να λύσω όλες τις απορίες του. Στο διάστημα έως την επόμενη (αν χρειαστεί να δείξουμε κάποιες επιπλέον ασκήσεις) προγραμματισμένη τηλε-φυσικοθεραπεία επικοινωνούμε τηλεφωνικά ή μέσω viber, ή messenger ή e-mail, ακόμη και με μικρά επεξηγηματικά των ασκήσεων βίντεο, για να λύσουμε οποιαδήποτε άλλη απορία έχει δημιουργηθεί, να συμβουλεύσω, να καθοδηγήσω και να προχωρήσουμε βήμα βήμα το πρόγραμμα των ασκήσεων ως την πλήρη αποκατάσταση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου.
Απαιτούνται 2 τηλεφυσικοθεραπείες για την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης, με τη δεύτερη να γίνεται τουλάχιστον 21 ημέρες (αναγκαίος χρόνος επούλωσης του μηνίσκου) μετά την πρώτη και το συνολικό κόστος είναι 100 ευρώ.

Μπορείτε, αν θέλετε, να δείτε και το βίντεο μου για τη "ρήξη μηνίσκου) στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=UVBT9z8DsdE για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα τι συμβαίνει στη ρήξη μηνίσκου, πόσο απλή είναι η αποκατάσταση με ειδικές ασκήσεις και γιατί δεν προτείνεται πλέον να γίνεται χειρουργική αποκατάσταση.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search