Εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου σημαίνει ότι δεν υπήρξε τραυματισμός. Το γόνατο άρχισε να πονάει σταδιακά σε βαθύ κάθισμα ή σε σκάλες. Οφείλεται σε σταδιακή φθορά (εκφύλιση) του μηνίσκου, λόγω καθημερινών επαναλαμβανόμενων κινήσεων (γονατίσματα, ανεβοκατέβασμα σκάλας κ.ά.). Στην κλινική εξέταση το γόνατο έχει πόνο, αλλά όχι "μπλοκάρισμα". Στη μαγνητική τομογραφία του ασθενούς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου φαίνεται μια εγκάρσια ρήξη (σαν βαθύ γδάρσιμο) στο σώμα του μηνίσκου.

Πολλές έρευνες (evidence based medicine) έχουν αποδείξει ότι η φυσικοθεραπεία είναι τουλάχιστον το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματική από τη χειρουργική επέμβαση (αρθροσκόπηση γόνατος) για την αποκατάσταση της εκφυλιστικής ρήξης μηνίσκου. Η "American Orthopaedic Association", βασιζόμενη στα αποτελέσματα των ερευνών και στη διεθνή εμπειρία,  προτείνει (guidelines) η εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου σε ασθενείς άνω των 35 ετών να μη χειρουργείται, αλλά να αντιμετωπίζεται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και ασκήσεις.

Η δική μου εμπειρία 27 χρόνων έχει δείξει ότι οι ασθενείς με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου αποκαθίστανται με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα με ελάχιστες συνεδρίες (4-5) φυσικοθεραπείας (αναλγησία και αποφόρτιση του γόνατος) και ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, που εκτελούν στο σπίτι. Οι ασκήσεις έχουν ως στόχο να ενεργοποιήσουν όλους τους μυς γύρω από το γόνατο με τέτοιοι τρόπο, ώστε να σφίγγουν δυνατά σε κάθε κίνηση και να αποφορτίζουν το γόνατο. Με αυτόν τον τρόπο ο μηνίσκος δεν δέχεται καμία πίεση σε καθημερινές κινήσεις και αρχίζει σταδιακά να επουλώνει το τραύμα του. Ο ασθενής με εκφυλιστική ρήξη μηνίσκου, εκτελώντας καθημερινά τις ασκήσεις, αισθάνεται σταθερή βελτίωση και σε μικρό χρονικό διάστημα  μπορεί να επανέλθει σε πλήρη καθημερινή δραστηριότητα και γυμναστική ή αθλητισμό.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search