Παρακάτω θα προσπαθήσω να εξηγήσω αναλυτικά και κατανοητά την αιτιολογία του αυχενικού συνδρόμου και την πολύ αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας για οριστική λύση του προβλήματος, που εφαρμόζω επί 25 έτη. Στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=0yBew6_OXKM στο κανάλι μου στο youtube μπορείτε να ακούσετε και να δείτε και παραστατικά την εξήγηση για αυτά. 

Με τον όρο αυχενικό σύνδρομο εννοούμε μια σειρά από συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται σε πάρα πολλούς ανθρώπους (ακόμη και νέα παιδιά) στη σύγχρονη εποχή. Οι ασθενείς, λοιπόν, που πάσχουν από αυχενικό σύνδρομο παρουσιάζουν πόνο και πιάσιμο στους μυς γύρω από τις ωμοπλάτες, πόνο και πιάσιμο στους μυς γύρω από τον αυχένα, από τους ώμους ως το λαιμό και πάνω ως τη βάση του κρανίου (ινιακή χώρα) και το κοκαλάκι πίσω από το αυτί (μαστοειδής απόφυση), δυσκαμψία στον αυχένα και, μερικές φορές, ακόμη και ζάλη ή και πονοκέφαλο ή ημικρανία (πονοκέφαλος ή ημικρανία από αυχενικό). 

Αιτιολογία
Η αιτία για το αυχενικό σύνδρομο είναι η κακή στάση σώματος, που υιοθετούν οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο για πολλές ώρες στην καθημερινότητά τους. Όταν κάθονται στο γραφείο (υπάλληλοι γραφείου, χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθητές, φοιτητές), όταν κάθονται στο αυτοκίνητο (οδηγοί φορτηγών, οδηγοί ταξί ή οδηγοί λεωφορείων), όταν κάθονται στο ταμείο της τράπεζας ή του σουπερμάρκετ, όταν σκύβουν πάνω από τους ασθενείς (οδοντίατροι) ή τους πελάτες τους (κομμωτές, κομμώτριες) κ.ά. Αυτή η κακή στάση σώματος (κυφωτική στάση σώματος) με τους ώμους να γέρνουν μπροστά και μέσα και το κεφάλι να προβάλλει (ευθειασμός αυχένα) έχει ως αποτέλεσμα οι μύες στο πλάι του αυχένα (σκαληνοί, στερνοκλειδομαστοειδείς) και οι μύες, που εκτείνονται από τους ώμους ως το ινιακό οστούν και τη μαστοειδή απόφυση (άνω τραπεζοειδείς) να είναι συνεχώς σφιγμένοι έντονα, γιατί προσπαθούν να κρατήσουν επί πολλές ώρες καθημερινά σαν "τεντωμένα σχοινιά" το βάρος του κεφαλιού που "φεύγει" μπροστά (1η εικόνα). Αντιθέτως, στη σωστή στάση σώματος (2η εικόνα) το κεφάλι σαν μια "βαριά μπάλα" υποστηρίζεται επαρκώς από την "κολόνα" της σπονδυλικής στήλης και, έτσι, οι μύες γύρω από τον αυχένα και τις ωμικές ζώνες δεν χρειάζεται να καταβάλλουν προσπάθεια. 
Οι άνθρωποι, που κάθονται επί πολλές ώρες καθημερινά (στην εργασία τους και στο σπίτι τους σε έναν καναπέ ή πολυθρόνα) με αυτή την κακή στάση σώματος (3η εικόνα), καταπονούν υπερβολικά τους μυς γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες τους. Οι μύες αυτοί κάνουν συνεχώς σύσπαση, δηλαδή παίρνουν οξυγόνο από το αίμα, κάνουν καύση, παράγουν ενέργεια και αποβάλλουν γαλακτικό οξύ. Αντί, όμως, στη συνέχεια να χαλαρώσουν, ώστε το γαλακτικό οξύ να απομακρυνθεί, αυτοί συνεχίζουν να συσπώνται επί ώρες, παράγοντας ασταμάτητα γαλακτικό οξύ. Αυτό συσσωρεύεται στην περιφέρειά τους, κάνοντας το ph του περιβάλλοντός τους εξαιρετικά όξινο και "δηλητηριάζοντας" ουσιαστικά τους μυς. Το αποτέλεσμα είναι οι μύες των ασθενών με αυχενικό σύνδρομο να αρχίζουν να πονούν και, όσο περνούν οι ημέρες, να πονούν εντονότερα, πιο πολλές ώρες (ακόμη και στον ύπνο) και να παρουσιάζουν πολλές φορές και "κάψιμο" (καυσαλγία). Επιπλέον, επειδή οι μύες γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες είναι συνεχώς σε σύσπαση ("μαζεμένοι"), οι μυϊκές ίνες τους, που σε φυσιολογικές συνθήκες είναι διατεταγμένες σε παράλληλες δέσμες, μένουν διπλωμένες και σταδιακά σε πολλά σημεία τους δημιουργούνται "κόμποι" (trigger points) καθώς σκληρές, ουλώδεις ίνες αναπτύσσονται κάθετα και εγκάρσια ανάμεσά τους και τις "δένουν" (μυοπεριτονιακό σύνδρομο). Με αυτό το γεγονός να γίνεται μια επιπρόσθετη αιτία πόνου και, ακόμη μεγαλύτερου "πιασίματος". Τέλος, επειδή οι ωμοπλάτες και ο αυχένας κινούνται όλο και πιο δύσκολα (δυσκαμψία, "πιάσιμο"), ο ο αρθρικός θύλακος στις αρθρώσεις της αυχενικής μοίρας, ο οποίος σε κανονικές συνθήκες έχει ζελοειδή σύσταση (υγρά περνούν μέσα κι έξω από τους πόρους της μεμβράνης του σε κάθε κίνηση του αυχένα), "στεγνώνει", "ξεραίνεται" (δεν υπάρχει κίνηση υγρών μέσα-έξω λόγω της δυσκαμψίας) και και ακούγεται ο χαρακτηριστικός τριγμός στις κινήσεις του αυχένα (αυτή είναι η αιτία και όχι τα άλατα, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται).

Αναλυτική κλινική εξέταση. Δεν χρειάζεται μαγνητική τομογραφία
Αν, λοιπόν, έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου, δεν χρειάζεται να κάνετε μαγνητική τομογραφία αυχένα (???), γιατί απλούστατα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σας δείξει κάποιας μορφής δισκοπάθεια (κήλη δίσκου, προβολή, πρόπτωση), η οποία όμως δεν θα έχει καμία σχέση με τα συμπτώματά σας και θα σας περιπλέξει σε έναν κυκεώνα ανησυχίας και προβληματισμού. 
Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 94% των ατόμων 20-30 ετών και το 100% των ατόμων άνω των 30 ετών αν κάνουν μια μαγνητική τομογραφία στον αυχένα, θα διαπιστώσουν ότι έχουν δισκοπάθεια (κήλη δίσκου, προβολή ή πρόπτωση), ακόμη κι αν δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα στον αυχένα. Από τις έρευνες αυτές αποδεικνύεται ότι κανένας αυχένας δεν είναι ανατομικά τέλειος (όπως περιγράφεται στα βιβλία και στους χάρτες ανατομίας), αλλά από πολύ νωρίς στη ζωή μας ο αυχένας φθείρεται (ίσως επειδή κάνει πολλές κινήσεις). Αυτή η φθορά, όμως, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Δεν προκαλεί πόνους. Το ανθρώπινο σώμα, αυτή η "υπέροχη μηχανή", μπορεί να ζει με αυτή τη φυσιολογική φθορά (δισκοπάθειες αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης) χωρίς πρόβλημα.
Επομένως, μην επιτρέπετε σε κάποιους "επιτήδειους" ή "αδιάβαστους" να σας "τρελαίνουν". Να σας βάζουν να παίρνετε συνέχεια βαριά (με πολλές παρενέργειες) και άχρηστα (μετά τις πρώτες 1-2 ημέρες του έντονου πόνου) αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να ζείτε με ένα τεράστιο άγχος ότι δεν πρέπει να κάνετε βαριές δουλειές, δεν πρέπει να σηκώνετε βάρη, πρέπει να φοράτε συνέχεια κολάρο, και ότι μπορεί να χρειάζεστε ακόμη και χειρουργείο (!!!!!!!). 
Η αναλυτική κλινική εξέταση από έναν έμπειρο και "καλά διαβασμένο" ιατρό ή φυσικοθεραπευτή είναι αρκετή για να ξεκαθαρίσει τη διάγνωση (αυχενικό σύνδρομο) και την αιτία (κακή στάση σώματος και σφίξιμο μυών). Μόνο στην περίπτωση που έχετε εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα και μούδιασμα, ή αίσθημα βάρους και αδυναμίας ή και πόνο, που επεκτείνονται σε κάποιο χέρι, πρέπει να γίνει μια πιο αναλυτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν δεν έχετε ένα απλό αυχενικό σύνδρομο, αλλά πάσχετε από σύνδρομο θωρακικής εξόδου, ή αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο, ή κήλη δίσκου στον αυχένα. Αν η πολύ αναλυτική κλινική εξέταση αναδείξει μια κήλη δίσκου στον αυχένα και αν, επιπλέον, διαπιστωθεί πρόβλημα στα αντανακλαστικά, στην αισθητικότητα ή και τη δύναμη στο χέρι σας, τότε και μόνο τότε απαιτείται να γίνει και έλεγχος με μαγνητική τομογραφία και ηλεκτρομυογράφημα.

Θεραπεία
Τα αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα φάρμακα, πέρα από ότι έχουν σοβαρές παρενέργειες, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι σε μερικές περιπτώσεις (όχι πάντα) να μειώσουν τον πόνο για λίγες ημέρες. Η φυσικοθεραπεία με μηχανήματα συνήθως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο βελονισμός και το καλό, χαλαρωτικό μασάζ μπορούν να βοηθήσουν πολύ στη μείωση του πόνου και του "πιασίματος". Το μαλακό αυχενικό κολάρο μπορεί να ξεκουράσει τους μυς γύρω από τον αυχένα, στηρίζοντας το κεφάλι. Βοηθάει, λοιπόν, τις πρώτες ημέρες ενός πολύ επώδυνου επεισοδίου αυχενικού συνδρόμου. Αλλά όσο περνούν οι ημέρες λειτουργεί αρνητικά, γιατί προκαλεί περισσότερη δυσκαμψία και, επιπλέον, ατροφία μυών (δεν λειτουργούν καθόλου, αφού το κολάρο κάνει τη δουλειά τους, στηρίζοντας το κεφάλι).
Όμως, όλα αυτά έχουν παροδικό αποτέλεσμα, γιατί όσο συνεχίζουν οι ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο να κάθονται με κακή στάση σώματος, οι μύες γύρω από τον αυχένα θα σφίξουν και πάλι και ο πόνος και η δυσκαμψία θα επανέλθουν.
Η αποτελεσματική θεραπεία και η οριστική λύση του προβλήματος στο αυχενικό σύνδρομο επιτυγχάνεται μόνο με εγκεφαλο-νευρο-μυϊκή επανεκπαίδευση (brain body control) της "σωστής" στάσης όλου του σώματος και της αρμονικής και ισορροπημένης λειτουργίας των μυών του άνω κορμού (αυχένος, ώμων, ωμοπλατών), ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια της συνεχούς καταπόνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των μυών γύρω από αυτήν σε καθημερινές κινήσεις και παρατεταμένες στάσεις. Για να διευκολυνθούν οι ασκήσεις του brain-body control μπορεί να μπει θερμοφόρα ή/και να γίνει χαλαρωτικό #μασάζ γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες.
Αυτή τη μέθοδο θεραπείας έχω εφαρμόσει επί 25 χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε χιλιάδες ασθενείς με αυχενικό σύνδρομο είτε σε χρόνιο στάδιο, είτε και σε οξύ στάδιο με πολύ έντονα συμπτώματα.
Στα βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=d2B5QHzYoe4https://www.youtube.com/watch?v=lsc7mmg0THo μπορείτε να δείτε κάποιες από τις ασκήσεις, που χρησιμοποιώ, και στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=JdGtrZctHAg μπορείτε να καταλάβετε ποια είναι η σωστή στάση σώματος και πως επιτυγχάνεται.

Η θεραπεία στο αυχενικό σύνδρομο με τις ειδικές ασκήσεις brain-body control μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1 ώρας μέσω skype., κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα.
Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο) στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα.
Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση για το αυχενικό σύνδρομο και αποκλείω άλλα σύνδρομα (περιγράφησαν παραπάνω). Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα κάποιες (εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόβλημα) από τις ειδικές ασκήσεις του brain-body control. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε.
Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω στο e-mail του (της) ασθενούς τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες για να τις εκτυπώσει σε χαρτιά ή και σε μορφή video.
Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους. 
Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, καθοδηγώ και προχωρούμε και με δεύτερη μεγάλης διάρκειας βιντεοσυνομιλία το πρόγραμμα των ασκήσεων ως την πλήρη αποκατάσταση του αυχενικού συνδρόμου. 
Το κόστος είναι συνολικά 150 ευρώ και καλύπτει 4 online συνεδρίες, αποστολή των ασκήσεων σε μορφή video και σε αρχείο στο e-mail και παρακολούθηση του (της) ασθενούς με συνεχή επικοινωνία για καθοδήγηση, διορθώσεις και συμβουλές για 1,5 μήνα περίπου.

Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων . Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά και θα σας αφήσει και εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η πρώτη συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για μία επαναληπτική συνεδρία, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, για να επαναλάβετε μία μία τις ασκήσεις μαζί του, να σιγουρευτεί ότι τις έχετε καταλάβει και τις εκτελείτε σωστά και να με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. 
Με τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και, αφού μου πείτε ότι έχετε αισθανθεί σημαντική υποχώρηση των συμπτωμάτων σας και έχουν περάσει 3-4 τουλάχιστον εβδομάδες μετά την πρώτη συνεδρία, θα πρέπει να κάνουμε και μια δεύτερη online σύνδεση και πάλι με τη βοήθειά του συνεργάτη μου, για να σας εξετάσω δεύτερη φορά, να διαπιστώσω την πρόοδό σας και να του δώσω οδηγίες για το δεύτερο και τελικό στάδιο ασκήσεων. Αυτές θα σας τις εξηγήσει και πάλι αναλυτικά και θα σας βοηθήσει να τις καταλάβετε και να τις εκτελέσετε και θα σας αφήσει και πάλι εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η συνεδρία θα διαρκέσει και πάλι περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να έρθει και πάλι ο συνεργάτης μου στο σπίτι σας για μια επαναληπτική συνεδρία, για να διαπιστώσει αν εκτελείτε σωστά και το δεύτερο στάδιο ασκήσεων και να σας κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Αυτή η επαναληπτική συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. 
Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Το συνολικό κόστος για αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι 150 ευρώ. Αν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε επιπλέον συνεδρίες με το συνεργάτη μου, πέρα από τις δύο που ανέφερα παραπάνω, για περισσότερη βοήθεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, τότε η κάθε επιπλέον συνεδρία θα σας κοστίζει 15 ευρώ.

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search