Ο ευθειασμός του αυχένα δεν είναι πάθηση και δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση, αλλά συμβάλλει στην εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου ή/και του πονοκεφάλου τάσης. Ο ευθειασμός στον αυχένα οφείλεται στην "κακή" στάση του σώματος με τους ώμους να γέρνουν και το κεφάλι να προβάλλει μπροστά (β΄ στάση στην εικόνα ) και διορθώνεται με την επανεκπαίδευση της σωστής στάσης του σώματος και, άρα, και του αυχένα (α' στάση στην εικόνα).

Η "κακή" στάση του σώματος, και, άρα, και του αυχένα προκαλεί διαταραχή του φυσιολογικού κυρτώματος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλική ςστήλης και οδηγεί στην εικόνα ευθειασμού του αυχένα, που παρατηρούμε στις ακτινογραφίες. Στην εικόνα 2 normal cerviral lordosis =το φυσιολογικό κύρτωμα στον αυχένα όταν το σώμα στέκεται σωστά (1η φάση της εικόνας 1), straihgt neck = ευθειασμός στον αυχένα και διαταραχή του φυσιολογικού κυρτώματος της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, όταν το σώμα δεν έχει σωστή στάση (2η φάση της εικόνας 1)

Ο ευθειασμός στον αυχένα αποκαθίσταται πλήρως  με την διόρθωση της στάσης όλου του σώματος και κατ' επέκταση των ώμων και του αυχένα. Γι αυτό το λόγο εφαρμόζω το ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκεφαλο-νευρο-μυικής επανεκπαίδευσης της στάσης και της κίνησης του σώματος (Brain - Body Control) σε συνδυασμό με ασκήσεις διάτασης των θωρακικών σκαληνών και άνω τραπεζοειδών μυών και ασκήσεις ενδυνάμωσης των κάτω τραπεζοειδών, ρομβοειδών και πρόσθιων οδοντωτών μυών.

Αυτό το εξειδικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής άσκησης έχω εφαρμόσει επί 24 έτη με άριστα αποτελέσματα σε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, που ταλαιπωρούνταν από αυχενικό σύνδρομο ή/και πονοκέφαλο τάσης εξαιτίας του ευθειασμού στον αυχένα τους.

Αυτές τις ειδικές ασκήσεις μπορώ να δείξωl και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1,5 ώρας μέσω skype., κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα.
Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, και τον ευθειασμό της αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα πιθανά συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο) στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα.
Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση. Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα τις ειδικές ασκήσεις. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε.
Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω σε e-mail τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες ή και σε μορφή video.
Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους. 
Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, υποστηρίζω και να αποφασίσω, με βάση την εξέλιξη των συμπτωμάτων, πότε θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο (αν χρειαστεί) στάδιο ασκήσεων.
Συνήθως, απαιτούνται 1-2 συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος.
Η κάθε συνεδρία και με την εντατική παρακολούθηση, που περιλαμβάνει, κοστίζει 50 ευρώ. Οπότε, το συνολικό κόστος για πλήρη αποκατάσταση μπορεί να είναι 50 - 100 ευρώ.

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search