ΚΥΦΩΣΗ

Η αύξηση της φυσιολογικής κυρτότητας της θωρακικής μοίρας (> 40°) ή η δημιουργία πρόσθιας κυρτότητας εκεί που φυσιολογικά δεν υπάρχει.

 

Κατηγοριοποίηση

  • Εύκαμπτη κύφωση : διορθώνεται κατά την εξέταση από το γιατρό (τραβώντας με τα χέρια του την πλάτη του ασθενούς με κύφωση προς τα πίσω) ή από τον ασθενή με κατάλληλο σφίξιμο των μυών, που στηρίζουν την πλάτη. Οφείλεται σε κακή στάση (με τους ώμους να κρεμάνε προς τα εμπρός και μέσα και το κεφάλι να προβάλλει). Είναι η συχνότατη σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, λόγω της καθιστικής ζωής και της διάδοσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συναφών (tablet, playstation, κινητά) στη σύγχρονη εποχή. 
  • Δύσκαμπτη κύφωση: δεν μπορεί να διορθωθεί κατά την εξέταση. Οφείλεται σε παθολογική κατάσταση. Η πιο συχνή είναι η Εφηβική Κύφωση ή Νόσος Scheuermanns. Είναι πολύ σπάνια.

 

Εύκαμπτη Κύφωση  (λόγω κακής στάσης)

    κυφωτική στάση               σωστή στάση 

 

Κακή στάση μπροστά στον υπολογιστή

Εύκαμπτη Κύφωση  (λόγω κακής στάσης)

Θεραπεία Βασιζόμενη στην αιτιολογία

  • ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης με επιμονή στη διόρθωση στάσης σε καθημερινή βάση
  • εύκαμπτος κηδεμόνας κύφωσης μόνο σε παιδιά
  • συνδυασμός των δύο

Ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης

Ειδικός εύκαμπτος κηδεμόνας κύφωσης (μόνο σε παιδιά)

Ο κηδεμόνας πρέπει, οπωσδήποτε, να συνδυαστεί με ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης

Χωρίς άσκηση:

  • Το παιδί δεν μαθαίνει τη «σωστή» στάση
  • Οι μύες της ράχης του "τεμπελιάζουν" (γιατί το σώμα στηρίζεται απόλυτα στον κηδεμόνα), οπότε όταν βγάζει τον κηδεμόνα «καμπουριάζει χειρότερα.

    Οι ενήλικες μπορούν να φορέσουν κηδεμόνα κύφωσης μόνο στην περίπτωση που έχουν πολύ έντονο πόνο στην πλάτη και χρειάζονται στήριξη και ανακούφιση, αλλά μόνο για λίγες ημέρες (σε οξύ επεισόδιο πόνου) και μόνο για 2 ώρες την ημέρα το πολύ. Διαφορετικά, θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο εγκέφαλος εφησυχάζει γιατί ο κηδεμόνας στηρίζει την πλάτη και δεν χρειάζεται να κάψει ενέργεια για να λειτουργήσει τους μυς, που στηρίζουν την πλάτη. Έτσι, αυτοί οι μύες αδρανοποιούνται και, σταδιακά, ατροφούν. Οπότε το "καμπούριασμα" γίνεται χειρότερο και τα προβλήματα μόνιμα. 

    Αυτή τη μέθοδο θεραπείας (πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων Brain-Body Control) έχω εφαρμόσει επί 25 χρόνια με απόλυτη επιτυχία σε πολλές δεκάδες ασθενείς (παιδιά, εφήβους και ενηλίκους) με κύφωση. 
    Η θεραπεία για την κύφωση με τις ειδικές ασκήσεις brain-body control μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία μέσω skype. Συνήθως, απαιτούνται 2 συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας. Σε αυτές:
    Βλέπω τις εικόνες και τα πορίσματα τυχόν εξετάσεων (ακτινογραφίες). Ζητώ πολλές λεπτομέρειες για το ιστορικό του προβλήματος. και τα συμπτώματα του (της) ασθενούς. Εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή μέσω της κάμερας. Είναι πολύ χρήσιμο να έχει ο (η) ασθενής κάποιον οικείο του (της) μαζί στη διάρκεια της τηλεσυνεδρίας (διαρκεί 1 ώρα περίπου) για να κρατάει το κινητό, ή το τάμπλετ ή το λάπτοπ ή την κάμερα του υπολογιστή του (της) και να γυρίζει γύρω του (της) ανάλογα με τις οδηγίες μου, ώστε να μπορώ να βλέπω πάρα πολύ καθαρά ό,τι χρειάζομαι. Για τον ίδιο λόγο έχω κι εγώ τη βοηθό μου μαζί μου να κρατάει τη δική μας κάμερα και να γυρίζει γύρω μου για να μπορεί και ο (η) ασθενής να βλέπει πάρα πολύ καθαρά ό,τι του (της) δείχνω.
    Με την αναλυτικότατη αυτή εξέταση μέσω της κάμερας διαπιστώνω τα λάθη στη στάση του σώματος (την κύφωση, αλλά και αν συνυπάρχει λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας). Αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες.
    Στη συνέχεια και, ανάλογα με τα προβλήματα που διαπίστωσα, δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα μία μία τις κατάλληλες ασκήσεις και ζητώ από τον (την) ασθενή κάθε φορά να επαναλαμβάνει την άσκηση, που έδειξα, για να σιγουρεύομαι ότι την κατάλαβε πριν προχωρήσω στην επόμενη. Όλες αυτές τις ασκήσεις τις κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο για να μπορεί να τις βλέπει στο skype όσες φορές θέλει και στο τέλος της τηλε-συνεδρίας τις στέλνω στο e-mail του (της) ασθενούς σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες για να τις εκτυπώσει σε χαρτιά ή και με μορφή video.
    Σε λίγες ημέρες οργανώνουμε μια επανεξέταση μέσω skype για να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και για το επόμενο διάστημα ως την πλήρη αποκατάσταση επικοινωνώ με τον (την) ασθενή τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να ελέγχω την πρόοδο του (της) και να επιλύσω και την παραμικρή απορία. 
    Το κόστος είναι συνολικά 80 ευρώ. 

Ειδικά για ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και δεν έχουν αρκετές γνώσεις χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και του ίντερνετ, προσφέρουμε μία ακόμη λύση. Συνεννοούμαστε τηλεφωνικά και κανονίζουμε ένα συγκεκριμένο ραντεβού στο σπίτι σας, στο οποίο θα παραβρίσκεται ένας συνεργάτης μου γυμναστής, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί από εμένα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα τα προγράμματα ασκήσεων, που χρησιμοποιώ, και επιπλέον έχει πολύ καλή μεταδοτικότητα και ικανότητα εξήγησης αυτών των ασκήσεων . Θα συνδεθούμε, λοιπόν, online στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας την πολύ καλή κάμερα του κινητού του συνεργάτη μου. Έτσι με τη βοήθειά του, θα μπορέσω να σας εξετάσω αναλυτικά όπως εξήγησα πιο πάνω και, αναλόγως με τα ευρήματα αυτής της αναλυτικής εξέτασης, θα του δώσω οδηγίες για το ποιες ακριβώς ασκήσεις θα πρέπει να σας δείξει. Εκείνος στη συνέχεια θα σας παρουσιάσει με κάθε λεπτομέρεια μία μία τις ασκήσεις και θα τις εκτελέσετε μαζί του με τη συνεχή βοήθειά του, ώστε να τις καταλάβετε πολύ καλά και θα σας αφήσει εκτυπωμένα φύλλα με εικόνες και οδηγίες για κάθε μία άσκηση. Αυτή η πρώτη συνεδρία θα διαρκέσει περίπου 1 ώρα. Μετά από λίγες ημέρες ο συνεργάτης μου θα ξαναέρθει σπίτι σας για μία επαναληπτική συνεδρία, διάρκειας περίπου 45 λεπτών, για να επαναλάβετε μία μία τις ασκήσεις μαζί του, να σιγουρευτεί ότι τις έχετε καταλάβει και τις εκτελείτε σωστά και να με ενημερώσει κι εμένα για την πρόοδό σας. 

Σε όλο αυτό το διάστημα θα επικοινωνούμε τηλεφωνικά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα για να σας συμβουλεύω και να σας καθοδηγώ ως την πλήρη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Το συνολικό κόστος για αυτό το πρόγραμμα αποκατάστασης είναι 80 ευρώ. Αν εσείς κρίνετε ότι χρειάζεστε επιπλέον συνεδρίες με το συνεργάτη μου, πέρα από τις δύο που ανέφερα παραπάνω, για περισσότερη βοήθεια στην εκτέλεση των ασκήσεων, τότε η κάθε επιπλέον συνεδρία θα σας κοστίζει 15 ευρώ.

 

Εφηβική Κύφωση ( Νόσος Scheuermann’s)

  • σπάνια μορφή κύφωσης, 2 φορές πιο συχνή στα αγόρια
  • μάλλον οφείλεται σε διαταραχή της φυσιολογικής ανάπτυξης των επιφυσιακών πλακών των σπονδύλων, που οδηγεί σε σπονδύλους με σφηνοειδές σχήμα
  • είναι επώδυνη. Οι ασθενείς έχουν έντονο πόνο στην πλάτη, στη μέση και, μερικές φορές, στον αυχένα.
  • Ο πόνος στην πλάτη των εφήβων με κύφωση Scheuermann's χειροτερεύει σε πολύωρο κάθισμα ή ορθοστασία
  • Παρουσιάζουν το χαρακτηριστικό «καμπούριασμα»
  • διαρκεί για 2 έτη
  • αν δεν αντιμετωπισθεί στην εφηβεία, οδηγεί σε μόνιμη κύφωση και σπονδυλοαρθρίτιδα  μετά τα 40 έτη της ηλικίας

  Θεραπεία

  • αν κύφωση > 40° πρέπει να εφαρμόζεται ειδικός κηδεμόνας
  • αν κύφωση < 40° αντιμετωπίζεται με ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης

 

Ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης (όπως και στην εύκαμπτη, απλή και συνηθισμένη μορφή κύφωσης)

  • εγκεφαλο-νευρο-μυϊκή επανεκπαίδευση της «σωστής» στάσης του σώματος σε κάθισμα και ορθοστασία (Brain-Body Control) 
  • ενίσχυση των εκτεινόντων μυών του κορμού και των προσαγωγών των ωμοπλατών
  • διάταση των βραχυσμένων μυών του θώρακος
    Αυτό το ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων μπορώ να διδάξω στους ασθενείς και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία μέσω skype ή messenger, όπως εξήγησα παραπάνω.

Κηδεμόνας

  • σε ασθενείς στην ανάπτυξη
  • 16 ώρες την ημέρα για 1 έτος
  • 2 ακόμη έτη μόνο τη νύχτα

Καλύτερα αποτελέσματα αν ο κηδεμόνας συνδυαστεί με ειδικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης γιατί έτσι:

  • ενισχύεται η επίδραση του κηδεμόνα στο κυφωτικό κύρτωμα
  • αντιμετωπίζονται οι παρενέργειες του κηδεμόνα (δυσκαμψία, μυϊκή αδυναμία)

Χειρουργική επέμβαση (σπονδυλοδεσία)

Πολύ βαριά επέμβαση. Γι’αυτό, μόνο σε κυρτώματα >75° και σε αποτυχία των συντηρητικών μεθόδων και επίμονου έντονου πόνου.

Επιπλοκές

  • 10% πιθανότητα επιπλοκών (αιμορραγία, βλάβες σε νεύρα, φλεγμονή σε επιφανειακούς ή εν τω βάθει ιστούς, επίμονος πόνος, αναπνευστικά προβλήματα, κ.ά.)
  • 5% των ασθενών επανεπέμβαση εντός 5 ετών

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search