Brain-body control (θεραπευτική άσκηση, που στοχεύει στην ενεργοποίηση του εγκεφαλικού ελέγχου σε κάθε κίνηση και στάση του σώματος)
Είναι η νέα, επαναστατική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη μέθοδος αυτοθεραπείας για τα χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα (τενοντίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία-ισχιαλγία, αρθρίτις γονάτων, κτλ). Βασίζεται στη δυνατότητα «επανεκπαίδευσης» (motor control re-learning) του εγκεφαλικού κέντρου (motor control), το οποίο ελέγχει όλες τις κινήσεις και στάσεις του σώματος. Για την κάθε κίνηση, που επαναλαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας, ή για τις θέσεις, που παίρνουν τα μέλη του σώματός μας στις καθημερινές μας στάσεις (στο γραφείο, στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κτλ.), υπάρχουν εκατοντάδες δεδομένα (ενέργειες μυών, κινήσεις οστών), τα οποία ρυθμίζονται αυτόματα από το αρμόδιο εγκεφαλικό κέντρο. Όλα αυτά τα δεδομένα καταγράφηκαν την πρώτη φορά, που κάναμε αυτήν την κίνηση ή υιοθετήσαμε αυτή τη στάση και με την καθημερινή επανάληψη πέρασαν στη μνήμη του εγκεφαλικού κέντρου (έγιναν «συνήθεια»). Αυτή η μνήμη («συνήθεια») μπορεί να διαφοροποιηθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση σε οποιαδήποτε φάση της ζωής μας. Με ειδικά ερεθίσματα οπτικά (από καθρέπτη) και απτικά (πιέσεις από το χέρι του θεραπευτή) ο εγκέφαλος μπορεί να διδαχθεί ένα διαφορετικό τρόπο κίνησης ή στάσης. Αρχικά αυτή η καινούρια κίνηση ή στάση παράγεται μόνο συνειδητά (αφού τη σκεφτούμε), αλλά μετά από πολλές επαναλήψεις καθίσταται αυτόματη (γίνεται συνήθεια) αντικαθιστώντας πλήρως στη μνήμη του εγκεφαλικού κέντρου την παλιά κίνηση ή στάση.


Με αυτόν τον τρόπο μπορώ να διορθώσω μια «λάθος» κίνηση ή στάση του σώματος, όταν διαπιστώσω στην κλινική εξέταση κάποιου ασθενούς ότι ευθύνεται για τη διαταραχή του φυσιολογικού μηχανισμού λειτουργίας του μυοσκελετικού του συστήματος και οδήγησε σταδιακά στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του (Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία). Έτσι, χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα θεραπεύονται οριστικά, αφού αντιμετωπίζεται η αιτία τους και όχι μόνο τα συμπτώματα.
 Επιπλέον, με την εφαρμογή του Brain-Body Control άλλαξα όλη τη λογική των ασκήσεων γυμναστικής. Επανασχεδίασα τον τρόπο που εκτελούνται οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τα χέρια και για τα πόδια, η αεροβική γυμναστική, το σχοινάκι και τα step, ώστε να δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στο Brain-Body Control. Όλοι όσοι γυμνάζονται στο Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania διδάσκονται πρώτα από όλα τις τεχνικές ενεργοποίησης του εγκεφαλικού ελέγχου της κίνησης (motor control). Ο στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ότι όλες οι αρθρώσεις κινούνται και φορτίζονται σύμφωνα με την ανατομική τους κατασκευή και όλοι οι μύες συνεργάζονται αρμονικά σύμφωνα με το φυσιολογικό μηχανικό μοντέλο του κάθε σώματος. Έτσι, οι επικίνδυνες επιβαρύνσεις σε πάσχοντες ιστούς (αρθρώσεις, τένοντες, μεσοσπονδυλίους δίσκους) εκμηδενίζονται και οι ασθενείς μπορούν να κινούνται, να στέκονται και να γυμνάζονται με απόλυτη ασφάλεια.


Παραδείγματα ασθενών
1. Ο Κος Λ σε ένα τροχαίο ατύχημα πριν 15 χρόνια υπέστη κάκωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Μετά από αυτό παρουσίαζε κρίσεις οσφυαλγίας 3-4 φορές το χρόνο, οι οποίες σταδιακά χειροτέρευαν και διαρκούσαν όλο και περισσότερο. Τα τελευταία 4-5 χρόνια η κατάσταση της μέσης του επιδεινώθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να πονάει καθημερινά και να δυσκολεύεται να βρει θέση στο κρεββάτι για να κοιμηθεί. Δυστυχώς προ 3 ετών ενεπλάκη σε 2ο τροχαίο, με αποτέλεσμα να τραυματίσει πολύ σοβαρά και τον αυχένα του. Από τότε ξεκίνησαν πολύ έντονοι πόνοι στον αυχένα, στις ωμοπλάτες και στο δεξιό μπράτσο και μουδιάσματα σε όλο το δεξιό χέρι. Σταδιακά οι πόνοι αυτοί έγιναν τόσο έντονοι, που τον ανάγκασαν να παίρνει συνεχώς αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, να μην μπορεί να κοιμηθεί ούτε ένα βράδυ και να μην μπορεί να σήκώσει το δεξιό χέρι, σχεδόν, καθόλου. Σε 3 ημέρες μετά την πρώτη συνεδρία "brain-body control" οι πόνοι του μειώθηκαν τόσο πολύ, που ο κύριος Λ κατάφερε να κοιμηθεί για 10 ολόκληρες ώρες για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια. Στη 2η συνεδρία (1 εβδομάδα μετά, κάνοντας ένα απλό πρόγραμμα ασκήσεων στο σπίτι του) ο κύριος Λ μπορούσε να κινήσει σχεδόν ελεύθερα τον αυχένα και τη μέση του και να σηκώσει το δεξιό του χέρι, τουλάχιστον, ως το ύψος του ώμου του. Αλλά πάνω από όλα ο κύριος Λ χαμογελούσε ξανά μετά από 3 χρόνια γιατί συνειδητοποίησε ότι μπορεί, επιτέλους, να ζήσει χωρίς πόνους, εφαρμόζοντας ένα απλό καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων.
2. Η κυρία Σ είχε έντονους πόνους στους μυς δίπλα στον αυχένα της (ινομυαλγία) σε κάθε κίνηση του χεριού της για περισσότερα από 10 χρόνια. Η κατάστασή της χειροτέρευε συνεχώς σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούσε να κάνει τις καθημερινές της δουλειές και με πολύ μεγάλη δυσκολία έβρισκε θέση ανάπαυσης στο κρεββάτι. Η κυρία Σ έκανε 5 συνεδρίες Brain-body control (1 κάθε εβδομάδα). Οι πονοι της εξαφανίσθηκαν και, σήμερα, 3 μήνες μετά (εκτελώντας ένα απλό καθημερινό πρόγραμμα ασκήσεων) συνεχίζει να μην έχει καθόλου πόνους, χρησιμοποιεί το δεξιό της χέρι ελεύθερα και κοιμάται άνετα. 

Η διδασκαλία της μεθόδου άσκησης Brain-Body Control μπορεί να γίνει σε ατομικά (personal training) ή ομαδικά (group training) προγράμματα. Επίσης μπορεί να πραγματοποιηθεί και με συνεδρίες μέσω skype ή messenger (τηλε-φυσικοθεραπεία).

   

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search