(Χειροπρακτικές Τεχνικές, Θεραπευτικοί Χειρισμοί)

Οι τεχνικές χειροπρακτικής ή θεραπευτικοί χειρισμοί (manual therapy) αποτελούν, μαζί με τη θεραπευτική άσκηση, τις περισσότερο επιστημονικά τεκμηριωμένες για την αποτελεσματικότητά τους (evidence based therapy) θεραπευτικές μεθόδους στη σύγχρονη φυσικοθεραπεία. Συμβάλλουν καθοριστικά στην επίλυση δύσκολων προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη (αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία), στον ώμο (τενοντίτιδα ώμου, σύνδρομο πρόσκρουσης ή προστριβής, περιαρθρίτιδα), στην άκρα χείρα (σύγκαμψη ή αγκύλωση αρθρώσεων), αλλά και στις υπόλοιπες αρθρώσεις του σώματος. Προσφέρουν ανακούφιση και διευκολύνουν αποφασιστικά την έναρξη της θεραπευτικής άσκησης από τον ασθενή.
Στις τεχνικές χειροπρακτικής (manual therapy) ο ειδικά εκπαιδευμένος φυσικοθεραπευτής (manual therapist) κινητοποιεί με τα χέρια του τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και των άκρων του ασθενούς με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια τροχιά, που δεν θα μπορούσαν να κινηθούν από τον ίδιο τον ασθενή. Οι τεχνικές χειροπρακτικής (manual therapy) διακρίνονται σε mobilisations, δηλαδή κινητοποιήσεις που γίνονται με χαμηλή ταχύτητα, ώστε ο ασθενής να μπορεί να τις σταματήσει ανά πάσα στιγμή αν αισθανθεί πόνο, και σε manipulations, δηλαδή κινητοποιήσεις απότομες και πολύ μαγάλης ταχύτητας, που σκοπεύουν να προκαλέσουν το χαρακτηριστικό κρακ και ο ασθενής δεν μπορεί να τις σταματήσει.
Τα manipulations ενέχουν ένα μικρό ρίσκο. Γι'αυτό το λόγο τα χρησιμοποιώ σπάνια και μόνο αν όλες οι άλλες διαδικασίες δεν προσφέρουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

Search