Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο παρουσιάζεται, συνήθως, με μυϊκό σπασμό και πόνο στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στον ώμο. Μερικές φορές πόνος ή/και μούδιασμα μπορεί να επεκτείνεται ως το αντιβράχιο και το χέρι. Οφείλεται ως επί το πλείστον σε κακή στάση του σώματος και στην εξ'αυτής καθημερινή καταπόνηση των μυών γύρω από τον αυχένα, τις ωμοπλάτες και τους ώμους. Σπανιότερες αιτίες αποτελούν κήλες αυχενικών δίσκων, αυχενικός τραυματισμός, αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια κ.ά.

Η οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο με εγκεφαλο-νευρο-μυϊκή επανεκπαίδευση (brain body control) της "σωστής" στάσης όλου του σώματος και της αρμονικής και ισορροπημένης λειτουργίας των μυών του άνω κορμού (αυχένος, ώμων, ωμοπλατών), ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια της συνεχούς καταπόνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των μυών γύρω από αυτήν σε καθημερινές κινήσεις και παρατεταμένες στάσεις (π.χ. χρήση Η/Υ). Για να διευκολυνθούν οι ασκήσεις του brain-body control πρέπει να γίνει χαλαρωτικό #μασάζ γύρω από τον αυχένα και τους ώμους και βαθύ, πιεστικό μασάζ στα triggerpoints.

Αυτή τη μέθοδο θεραπείας έχω εφαρμόσει εδώ και 20 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές δεκάδες ασθενείς με αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ακόμη και στο αρχικό στάδιο με οξύ αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο και με πολύ έντονα συμπτώματα.

Η θεραπεία στο αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο με τις ειδικές ασκήσεις brain-body control μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία μέσω skype ή messenger. Συνήθως, απαιτούνται 2-3 συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας με συχνότητα 1 την εβδομάδα, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Σε αυτές:
Βλέπω τις εικόνες και τα πορίσματα τυχόν εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία). Ζητώ πολλές λεπτομέρειες για το ιστορικό του προβλήματος. και τα συμπτώματα του ασθενούς. Εξετάζω αναλυτικά τον ασθενή μέσω της κάμερας. Διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας). Αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη. Καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο) σε συγκεκριμένες κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα. Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση για το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο και αποκλείω άλλα σύνδρομα. Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα κάποιες (εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόβλημα) από τις ειδικές ασκήσεις του brain-body control. Ζητώ από τον ασθενή να τις επαναλάβει για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε. Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω σε e-mail τις ασκήσεις σε διαφάνειες με φωτογραφίες και οδηγίες ή και με μορφή video.
Μέχρι την επόμενη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας ο ασθενής μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail εάν έχει την παραμικρή απορία ή δυσκολία. Ειδικά για τους ασθενείς που κατοικούν στην Αττική υπάρχει η δυνατότητα να τους επισκεφτεί στο σπίτι μια συνεργάτιδά μου φυσικοθεραπεύτρια και να βοηθήσει στην εξέλιξη της θεραπείας κάνοντας μασάζ γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες τους και ελέγχοντας και από κοντά τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.

Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search