Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο παρουσιάζεται, συνήθως, με μυϊκό σπασμό και πόνο στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στον ώμο. Μερικές φορές πόνος ή/και μούδιασμα μπορεί να επεκτείνεται ως το αντιβράχιο και το χέρι. Οφείλεται ως επί το πλείστον σε κακή στάση του σώματος και στην εξ'αυτής καθημερινή καταπόνηση των μυών γύρω από τον αυχένα, τις ωμοπλάτες και τους ώμους. Σπανιότερες αιτίες αποτελούν κήλες αυχενικών δίσκων, αυχενικός τραυματισμός, αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια κ.ά.
Η οριστική θεραπεία επιτυγχάνεται μόνο με εγκεφαλο-νευρο-μυϊκή επανεκπαίδευση (brain body control) της "σωστής" στάσης όλου του σώματος και της αρμονικής και ισορροπημένης λειτουργίας των μυών του άνω κορμού (αυχένος, ώμων, ωμοπλατών), ώστε να εξαλειφθούν τα αίτια της συνεχούς καταπόνησης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και των μυών γύρω από αυτήν σε καθημερινές κινήσεις και παρατεταμένες στάσεις (π.χ. χρήση Η/Υ). Για να διευκολυνθούν οι ασκήσεις του brain-body control πρέπει να γίνει χαλαρωτικό #μασάζ γύρω από τον αυχένα και τους ώμους και βαθύ, πιεστικό μασάζ στα triggerpoints.
Αυτή τη μέθοδο θεραπείας έχω εφαρμόσει εδώ και 22 χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία σε πολλές δεκάδες ασθενείς με αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο ακόμη και στο αρχικό στάδιο με οξύ αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο και με πολύ έντονα συμπτώματα.
Η θεραπεία στο αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο με τις ειδικές ασκήσεις brain-body control μπορεί να εφαρμοστεί και εξ'αποστάσεως με τηλε-φυσικοθεραπεία σε βιντεοσυνομιλία 1,5 ώρας μέσω skype κατά την οποία εξετάζω αναλυτικά τον (την) ασθενή και του (της) δείχνω με κάθε λεπτομέρεια αυτά που χρειάζεται να κάνει.
Για να οργανωθεί σωστά η τηλε-συνεδρία και να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από την εξ"αποστάσεως θεραπεία, κάνουμε τα εξής:
Ζητώ από τον (την) ασθενή να μου στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες από τα πορίσματα των εξετάσεων (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία), που τυχόν έχει κάνει, και ένα σύντομο ιστορικό του προβλήματος: πότε και πως ξεκίνησε το πρόβλημα, τι συμπτώματα έχει, πότε τα έχει (στον ύπνο, στο πρωινό ξύπνημα, μέσα στην ημέρα, στο γραφείο, σε κινήσεις, σε ακινησία), πως βελτιώνονται ή επιδεινώνονται αυτά και ποιου τύπου θεραπείες έχει δοκιμάσει προηγουμένως και με τι αποτελέσματα.
Έχω τη συνεργάτιδά μου μαζί μου κατά τη διάρκεια της βιντεοσυνομιλίας, ώστε να γυρίζει γύρω μου με την κάμερα και να μπορεί να δει ο (η) ασθενής πάρα πολύ καθαρά ό,τι δείχνω και εξηγώ.
Του (της) ζητώ να έχει κι εκείνος (-η) δεύτερο άτομο κοντά του (της) για να κρατάει την κάμερα υπολογιστή ή το λάπτοπ ή το τάμπλετ ή το κινητό μέσα από το οποίο θα τον (την) βλέπω, ώστε να γυρίζει γύρω του (της) σύμφωνα με τις οδηγίες μου για να μπορώ να δω πάρα πολύ καθαρά τα πάντα (τη στάση του σώματος από μπρος, από πλάι, από πίσω, καθιστός (-ή), όρθιος (-α), στο γραφείο, τις ειδικές διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ), που ζητώ να κάνει και το πως εκτελεί τις ασκήσεις, που του (της) δείχνουμε.
Στην αναλυτική εξέταση μέσω της κάμερας: διαπιστώνω λάθη στη στάση του σώματος (κύφωση με κυρτωμένους ώμους, λόρδωση, σκολίωση με τη μία ωμική ζώνη πιο ψηλά από την άλλη, πρόσθια προβολή κεφαλής, ευθειασμός αυχενικής μοίρας), αναγνωρίζω τους σφιγμένους (φουσκωμένους) μυς γύρω από τον αυχένα και την ωμοπλάτη, καταγράφω τους περιορισμούς στην κίνηση του αυχένα ("πιάσιμο") και τα συμπτώματα (πόνος, μούδιασμα, κάψιμο) στις συγκεκριμένες διαγνωστικές κινήσεις (κλινικά τεστ) του αυχένα.
Με τη συνολική εικόνα (πορίσματα εξετάσεων, ιστορικό, συμπτώματα, κλινικά τεστ) ξεκαθαρίζω τη διάγνωση για το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο και αποκλείω άλλα σύνδρομα. Στη συνέχεια δείχνω αναλυτικότατα μπροστά στην κάμερα κάποιες (εξειδικεύονται ανάλογα με το πρόβλημα) από τις ειδικές ασκήσεις του brain-body control. Ζητώ από τον (την) ασθενή να τις επαναλάβει μια μια για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε.
Όλη τη βιντεοσυνομιλία την κρατάει ο (η) ασθενής σε βίντεο στο skype για να τη βλέπει όσες φορές θέλει και να θυμάται τι ακριβώς του (της) έδειξα.
Στο τέλος κάθε συνεδρίας στέλνω σε e-mail τις ασκήσεις σε αρχείο με φωτογραφίες και οδηγίες ή και σε μορφή video.
Μετά από λίγες ημέρες κανονίζουμε μικρότερης διάρκειας βιντεοσυνομιλία για να επανεξετάσω τον (την) ασθενή, να σιγουρευτώ ότι εκτελεί σωστά τις ασκήσεις και να του (της) λύσω την όποια απορία του (της) έχει γεννηθεί κατά την εκτέλεσή τους.
Τις επόμενες ημέρες επικοινωνούμε τηλεφωνικά, ή μέσω viber ή messenger ή με e-mail για να συμβουλεύω, διορθώνω, υποστηρίζω και να αποφασίσω, με βάση την εξέλιξη των συμπτωμάτων, πότε θα πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ασκήσεων για να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση. Το συνολικό κόστος είναι 100 ευρώ.