Ένας πόνος στο θώρακα (ή πόνος στο στήθος), που επιμένει, αν και όλες οι καρδιολογικές και παθολογικές εξετάσεις είναι αρνητικές, μπορεί να οφείλεται σε πίεση νεύρου στην πλάτη από σφιγμένους μυς.
Ο ασθενής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο πόνος εμφανίζεται ή επιδεινώνεται όταν κάθεται πολλή ώρα σε κακή στάση (μπροστά από το κομπιούτερ, στον καναπέ να βλέπει τηλεόραση) ή στον ύπνο όταν ξαπλώνει για πολλές ώρες σε συγκεκριμένη θέση ή όταν δουλέψει με τα χέρια ψηλά ή κάνει ασκήσεις γυμναστικής με βάρη για το στήθος και τους ώμους. Ο πόνος στο θώρακα (πόνος στο στήθος) μυοσκελετικής αιτιολογίας, συνήθως, συνοδεύεται με πιάσιμο, σφίξιμο ή και πόνο στην πλάτη ανάμεσα ή κάτω από τις ωμοπλάτες. Ο ασθενής αν κοιταχτεί προσεχτικά στον καθρέφτη θα διαπιστώσει ότι ο ένας ώμος και η μια πλευρά της λεκάνης (ή το ισχίο) φαίνονται να είναι πιο ψηλά από τα αντίστοιχα της άλλης πλευράς. Αυτό σημαίνει ότι έχει σκολίωση. Όταν ψήλωνε σαν παιδί ή νεαρός έφηβος (συνήθως στα 10-12 έτη της ηλικίας) κάποιοι σπόνδυλοι στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, αντί μόνο να "μακρύνουν" αυξάνοντας σε ύψος, έστριψαν. Το αποτέλεσμα είναι η μία πλευρά της πλάτης και της μέσης να στρίψει προς τα πάνω και μπροστά και η άλλη πλευρά προς τα κάτω και πίσω και έτσι να φαίνεται ο ένας ώμος ότι είναι πιο ψηλά από τον άλλο και το ένα πόδι να φαίνεται(χωρίς να είναι πραγματικά) πιο "κοντό" από το άλλο. Έτσι, όμως, οι μύες της πλάτης αντί να λειτουργούν το ίδιο δεξιά και αριστερά τραβώντας και στηρίζοντας τη σπονδυλική στήλη, καταλήγουν οι της μίας πλευράς να τραβούν προς τα πάνω και οι της άλλης προς τα κάτω. Στο σημείο, λοιπόν, της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που έχει αναπτυχθεί η σκολίωση (έστριψαν οι σπόνδυλοι), εξασκείται πάρα πολύ έντονη τάση από "σχοινιά" (μύες) που τραβούν έντονα και με αντίθετη φορά στις 2 πλευρές, με συνέπεια να δημιουργείται μυϊκός σπασμός (έντονο σφίξιμο στους μυς) και κόμποι. 
Επιπλέον, ο ασθενής με πόνο στο θώρακα (πόνο στο στήθος) έχει και κύφωση (καμπουριάζουν οι ώμοι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες του ανωτέρου τμήματος της πλάτης του να κουράζονται συνεχώς για να υποστηρίξουν το βάρος των ώμων, του αυχένα και του στήθους που γέρνουν μπροστά. Έτσι, όμως, καταλήγουν και πάλι να  αναπτύσσουν μυϊκό σπασμό (να"πιάνονται", να "σφίγγουν) και να δημιουργούν "κόμπους".
Κάτω από ή και διαμέσου της μάζας αυτών των μυών πορεύονται τα θωρακικά νεύρα, τα οποία ξεκινούν από τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και καταλήγουν μπροστά στο θώρακα και στο στέρνο. Τα νεύρα είναι σαν καλώδια με σύρματα, που μεταφέρουν μέσω ηλεκτρικών φορτίων μηνύματα για την αίσθηση από το σώμα προς τον εγκέφαλο και εντολές για κίνηση από τον εγκέφαλο προς τους μυς. Τα νεύρα χρειάζονται να γλιστρούν ελεύθερα (nerve gliding) καθώς περνούν κάτω ή διαμέσου των διαφόρων ιστών, γιατί μόνο τότε αιματώνονται φυσιολογικά από τα μικροαγγεία, που τα περιβάλλουν σε όλη τη διαδρομή τους. Αν, λοιπόν, κάποιο από τα θωρακικά νεύρα, καθώς περνάει κάτω από ή διαμέσου της μάζας αυτών των "σφιγμένων", "πιασμένων" και με "κόμπους" μυών, που περιέγραψα προηγουμένως ότι υπάρχουν στην πλάτη του ασθενούς με μυοσκελετικής ατιολογίας πόνο στο θώρακα (πόνο στο στήθος), πιεστεί έντονα (όταν ο ασθενής χρησιμοποιεί τους σφιγμένους μυς της πλάτης του σε δουλειές ή γυμναστική) ή παγιδευτεί, "μπλοκάρει" (όταν ο ασθενής κάθεται ή ξαπλώνει σε κακή στάση παρατεταμένα)), τότε  αυτό το νεύρο αυτό δεν αιματώνεται φυσιολογικά για κάποια μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα,"αρρωσταίνει" και "ξεσπάει" ακτινοβολώντας πόνο (reffered pain) ή και μούδιασμα κάποιες φορές μπροστά στο θώρακα (στο στήθος) όπου καταλήγει.

Θεραπεία

Η μέθοδος θεραπείας, που έχω εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία επί 20 χρόνια σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με πόνο στο θώρακα (πόνο στο στήθος) μυοσκελετικής αιτιολογίας, βασίζεται στην αποσυμπίεση του θωρακικού νεύρου που ακτινοβολεί τον πόνο ή και το μούδιασμα στο θώρακα (στο στήθος). Η αποσυμπίεση επιτυγχάνεται με ειδικές ασκήσεις:
1. Ασκήσεις εγκεφαλο-νευρομυϊκής_επανεκπαίδευσης (brain-body-control, motor control re-learning) της σωστής στάσης όλου του σώματος και ειδικά του άνω τμήματος της πλάτης.
2. Ασκήσεις schroth για τη διόρθωση της σκολίωσης.
3. Ασκήσεις για τη διόρθωση της κύφωσης
4. Τεχνικές χαλάρωσης των σφιγμένων μυών της πλάτης.
5. χαλαρωτικό μασάζ για να "λυθούν" οι "κόμποι" σε αυτούς τους μυς.

Αυτό το ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων μπορώ να το διδάξω στον ασθενή με 3-5 συνεδρίες (ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος) είτε στο Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania,  είτε με επίσκεψη στο σπίτι του αν κατοικεί σε κάποια πόλη της Κρήτης, είτε με τηλε-φυσικοθεραπεία μέσω skype ή messenger ή what's up messenger. Αν γίνει τηλε-φυσικοθεραπεία και ο ασθενής χρειάζεται επιπλέον και 2-3 συνεδρίες χαλαρωτικού μασάζ, μπορώ να κανονίσω να τον επισκεφτεί στο σπίτι μια συνεργάτιδά μου φυσικοθεραπεύτρια, εφ'όσον κατοικεί στην Αττική ή να κατευθύνω με συγκεκριμένες οδηγίες κάποιον μασέρ στον τόπο κατοικίας του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε και το βίντεο, που έχω δημιουργήσει για να εξηγήσω αναλυτικά την αιτία και τη θεραπεία για τον πόνο στο θώρακα (πόνο στο στήθος), που επιμένει αν και όλες οι καρδιολογικές και παθολογικές εξετάσεις είναι αρνητικές: https://www.youtube.com/watch?v=WnR5ZqTWxVE.
Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search