ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ)

Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πεδία έρευνας της σύγχρονης Ιατρικής. Πολλές ειδικότητες ασχολούνται. Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αιτιολογία και τη θεραπεία του. Η Διεθνής Ένωση Κεφαλαλγίας διαχωρίζει τους πονοκεφάλους (ημικρανίες) σε κατηγορίες με βάση τη συμπτωματολογία τους. Οι 2 κατηγορίες πονοκεφάλου (ημικρανίας), οι οποίες μπορούν να θεραπευθούν με τη χρήση των μεθόδων της σύγχρονης, επιστημονικά τεκμηριωμένης φυσικοθεραπείας είναι: ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης και ο αυχενογενής πονοκέφαλος-ημικρανία (πονοκεφαλος-ημικρανία από αυχενικό).

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ (ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ) ΤΑΣΗΣ

 Αιτιολογία

 Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου, με συχνότητα εμφάνισης 78% στον ενήλικο πληθυσμό. Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες. Το 30% των πασχόντων έχουν επεισόδια πονοκέφαλου(ημικρανίας)  τάσης περισσότερες από 14 ημέρες το χρόνο και το 3% κάθε δεύτερη ημέρα. Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης χαρακτηρίζεται από ελαφριάς ως μετρίας έντασης αμβλύ πόνο, ο οποίος έχει συσφιγκτικό χαρακτήρα (σαν πίεση από στεφάνι ή στενό σκούφο), ξεκινάει από το πίσω πλάγιο τμήμα του αυχένα, ανεβαίνει στο ινίο (πίσω μέρος του κρανίου) και μπορεί να απλώνεται σε διάφορα μέρη του κεφαλιού είτε στη μία πλευρά (ημικρανία), είτε και στις δύο πλευρές. Διαρκεί σχεδόν όλη την ημέρα, ενώ χειροτερεύει το βράδυ. Πιστεύεται ότι ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης οφείλεται σε "κακή" καθημερινή στάση του αυχένα και των ώμων και επιδεινώνεται με ψυχική υπερένταση, άγχος, κατάθλιψη, υπερκόπωση. Στην εικόνα 2: Α σωστή στάση, Β λάθος στάση. Η  προβολή του κεφαλιού προς τα εμπρός αναγκάζει τους μυς γύρω από τον αυχένα (σκαληνούς, άνω τραπεζοειδείς) να είναι συνεχώς σε σύσπαση για να στηρίζουν το βάρος του κεφαλιού, που «κρεμάει» μπροστά.Ο πονοκέφαλος (ημικρανία) τάσης συνοδεύεται από αυξημένη τάση (μυϊκό σπασμό) των αυχενικών και κεφαλικών μυών, η οποία διαπιστώνεται τόσο στις περιόδους κρίσεων, όσο και στις περιόδους ηρεμίας.  Οι ασθενείς σχεδόν πάντα πριν από μια κρίση πονοκεφάλου (ημικρανίας) τάσης αισθάνονται έντονο σφίξιμο στους μυς, που απλώνονται από τον ώμο και την ωμοπλάτη ως το πλάι του αυχένα και ως πίσω από το αυτί (μαστοειδή απόφυση). Αυτό υποδηλώνει ότι ο μυϊκός σπασμός αυτών των μυών είναι ο αιτιολογικός παράγοντας για τον πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης. Η έκλυση του οποίου οφείλεται σε ερεθισμό αισθητικών νεύρων, που ξεκινούν από τα ανώτερα τμήματα του αυχενικού νωτιαίου μυελού, ανεβαίνουν από τον αυχένα στο κεφάλι για να μεταφέρουν την αίσθηση από το δέρμα του κεφαλιού πίσω στον εγκέφαλο. Τα νεύρα αυτά πιέζονται έντονα καθώς περνούν δια μέσου των πολύ σφιγμένων μυών του αυχένα, ερεθίζονται και αντιδρούν, εκλύοντας πόνο (πονοκέφαλος ή ημικρανία) εκεί που καταλήγουν, δηλαδή στην επιφάνεια του κεφαλιού. 

 Συνήθως, οι ασθενείς με πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες αναλγητικών, αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων ή υποβάλλονται σε φυσικοθεραπεία με μαγνητικά πεδία, tens, laser,  υπερήχους, διαθερμίες κτλ., αλλά ο πόνος και ο σπασμός των αυχενικών μυών υποχωρεί για λίγο και επανέρχεται πολύ σύντομα. 

Σύμφωνα με την 20ετή εμπειρία μου, η λεπτομερής κλινική εξέταση των ασθενών με πονοκέφαλο τάσης αποκαλύπτει διαταραχή στο νευρομυϊκό έλεγχο της στάσης και κίνησης της μίας (ή, σπανιότερα, και των δύο) ωμικών ζωνών και του αυχένα. Αν οι ασθενείς με πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης κοιταχθούν στον καθρέφτη διαπιστώνουν ότι ο ένας ή (σπανιότερα) και οι δύο ώμοι τους γέρνουν προς τα εμπρός και στρίβουν λίγο προς τα μέσα, ενώ οι μύες, που απλώνονται από τον αυχένα ως τον ώμο (άνω μοίρα τραπεζοειδούς) φαίνονται φουσκωμένοι. Αυτή η "κακή" στάση οδηγεί σε μυϊκή ανισορροπία με υπερβολική χρήση κάποιων μυών (άνω μοίρας τραπεζοειδούς, σκαληνών ή/και ανελκτήρα ωμοπλάτης) και πολύ περιορισμένη χρήση κάποιων άλλων (ρομβοειδών, μέση-κάτω μοίρα τραπεζοειδούς). Οι πρώτοι βρίσκονται συνεχώς σε μυϊκό σπασμό, λόγω υπερκόπωσης, ενώ οι άλλοι περιέρχονται σταδιακά σε αχρησία και ατροφία. 
Μπορείτε να δείτε πολύ παραστατικά την εξήγηση για την αιτιολογία του πονοκεφάλου τάσης ή ημικρανίας τάσης στο βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=-mpNNzBF-4Q&t=43s στο κανάλι μου στο youtube.

Θεραπεία

 Η οριστική θεραπεία του πονοκεφάλου(ημικρανίας)  τάσης επιτυγχάνεται με την αντιμετώπιση του αιτίου του (αιτιολογική θεραπεία), δηλαδή της μυϊκής ανισορροπίας στις ωμικές ζώνες και στον αυχένα του ασθενούς. Γι'αυτό το σκοπό έχω εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία επί 20 έτη σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών μια εξειδικευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπευτική διαδικασία, που περιλαμβάνει:

 1. ασκήσεις εγκεφαλο-νευρο-μυϊκής επανεκπαίδευσης (brain-body control) , ώστε ο ασθενής με πονοκέφαλο τάσης να εκπαιδευτεί στη σωστή στάση του σώματός του, να τη μάθει και να την καταστήσει σταδιακά καθημερινή του "συνήθεια" και να επαναφέρει προοδευτικά την απόλυτη αρμονία στη συνεργασία όλων των μυών γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες του.
  2. τεχνικές χαλάρωσης (relaxation techniques) για να μειωθεί ο μυϊκός τόνος των μυών, που βρίσκονται σε σπασμό 

  3. ασκήσεις προοδευτικής ενδυνάμωσης των μυών, που έχουν ατροφήσει

  4. εργονομικές προσαρμογές στο χώρο εργασίας των ασθενών (γραφείο, καρέκλα, θέση Η/Υ) ώστε να διορθωθούν τα λάθη στη στάση και κίνηση του αυχένα και των ωμοπλατών, τα οποία προκαλούν ή επιδεινώνουν τον πονοκέφαλο (ημικρανία) τάσης.

  Ο συνδυασμός αυτών των 4 παρεμβάσεων έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην οριστική κατάργηση του πονοκεφάλου (ημικρανία) τάσης σε πολλές εκατοντάδες ασθενείς επί 20 χρόνια, που εφαρμόζω αυτή τη θεραπευτική μεθοδολογία. 
  Η θεραπεία συνήθως επιτυγχάνεται με 3-5 συνεδρίες φυσικοθεραπείας στο χώρο του Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania ή κατ'οίκον αν ζείτε σε κάποια πόλη της Κρήτης ή με 3-5 συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας  μέσω skype ή messenger ή what's up messenger. Στις συνεδρίες αυτές που γίνονται 1-2 την 1η εβδομάδα και μετά μία ανά εβδομάδα ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Εξετάζω τον ασθενή αναλυτικότατα (ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ) από κοντά ή μέσω της κάμερας, όπου του ζητώ να σταθεί σε διάφορες θέσεις (καθιστός, όρθιος, να σκύψει) και να κάνει κινήσεις στους ώμους και στον αυχένα (κλινικά τεστ) . Διαπιστώνω την αιτία του πονοκεφάλου τάσης και εξηγώ ή δείχνω μέσα από την κάμερα αναλυτικά τις ειδικές για κάθε ασθενή ασκήσεις. Του ζητώ να τις επαναλάβει, για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε και στο τέλος τις εκτυπώνω από τον υπολογιστή ή τις στέλνω με e-mail (σε τηλε-φυσικοθεραπεία) με μορφή διαφανειών με φωτογραφίες και οδηγίες. Μέχρι την επόμενη συνεδρία φυσικοθεραπείας ή τηλε-φυσικοθεραπείας, επικοινωνώ με τον ασθενή συνεχώς τηλεφωνικά ή μέσω viber, messenger, e-mail για να ελέγχω την πρόοδό του και να αποφασίσω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την επόμενη συνεδρία. 
  Ειδικά για τους ασθενείς, που κατοικούν στην Αττική, υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να τους επισκεφτεί μετά τη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας μια συνεργάτιδά μου και να τους βοηθήσει από κοντά κάνοντας χαλαρωτικό μασάζ στους σφιγμένους μυς γύρω από τον αυχένα και ελέγχοντας τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.  

 

ΑΥΧΕΝΟΓΕΝΗΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ  (ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΑΠΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ)

Αιτιολογία

 Στον αυχενογενή πονοκέφαλο-ημικρανία (πονοκέφαλο-ημικρανία  από αυχενικό) ο πόνος ξεκινάει από τον αυχένα ή/και την ινιακή χώρα και μπορεί να εξαπλώνεται προς την κροταφική και τη μετωπιαία χώρα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος –ημικρανία (πονοκέφαλος –ημικρανία  από αυχενικό) είναι μονόπλευρος   και η έντασή του επηρεάζεται από κινήσεις και παρατεταμένες θέσεις του αυχένα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλος -ημικρανία  (πονοκέφαλος -ημικρανία από αυχενικό) μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα στον αυχένα και στο σύστοιχο άνω άκρο. 
Από κλινική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε μεγάλο πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι ο αυχενογενής πονοκέφαλος (πονοκέφαλος από αυχενικό) : αποτελεί το 16% των πονοκεφάλων, είναι πιο συχνός στις γυναίκες και προκαλεί κατά μέσο όρο 18 επεισόδια το μήνα. Ο αυχενογενής πονοκέφαλο -ημικρανία ς (πονοκέφαλος -ημικρανία από αυχενικό) είναι πόνος, που γίνεται αισθητός στο κεφάλι αν και έχει την πηγή του στον αυχένα (referred pain). Η νευροανατομική βάση του αυχενογενούς πονοκεφάλου, σύμφωνα με το N. Bogduk, είναι η σύγκλιση κεντρομόλων νευρικών ινών από το τρίδυμο νεύρο και τα τρία πρώτα αυχενικά νεύρα στον τρίδυμο-αυχενικό πυρήνα μέσα στο εγκεφαλικό στέλεχος και στον ανώτερο νωτιαίο μυελό. Δηλαδή τα νεύρα, που είναι υπεύθυνα για να ενημερώνουν τον εγκέφαλο για το αίσθημα του πόνου από 2 διαφορετικές περιοχές (τον αυχένα και το κεφάλι), γίνονται ένα καθώς εισέρχονται στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα είναι: ερεθίσματα πόνου προερχόμενα από τα άνω επίπεδα του αυχένα να παρερμηνεύονται από τον εγκέφαλο ως προερχόμενα από το τρίδυμο νεύρο και να γίνονται αντιληπτά ως πονοκέφαλος. Οπότε κάθε δομή, που νευρώνεται από τα τρία πρώτα αυχενικά νεύρα, αποτελεί εν δυνάμει πηγή του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό). Αυτές οι δομές είναι: οι άνω αυχενικοί μύες, οι άνω αυχενικές αρθρώσεις και οι σύνδεσμοί τους, ο Α2-Α3 μεσοσπονδύλιος δίσκος, η σκληρά μήνιγγα του νωτιαίου μυελού, ο οπίσθιος κρανιακός βόθρος και η σπονδυλική αρτηρία.


Θεραπεία
  Το κλειδί για τη διάγνωση και οριστική θεραπεία του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό) είναι η εξακρίβωση, μέσω της λεπτομερούς εξέτασης των ασθενών, των κινήσεων και παρατεταμένων θέσεων του αυχένα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταπόνηση των πασχόντων ιστών του αυχένα και, επομένως, για την έκλυση του πονοκεφάλου –ημικρανίας  ή την αύξηση της έντασής του.
Για τη διάγνωση και θεραπεία του αυχενογενούς πονοκεφάλου (πονοκέφαλου –ημικρανίας  από αυχενικό) εφαρμόζω με απόλυτη επιτυχία επί 18 έτη: 

1.Τη μεθοδολογία της «Μηχανικής Διάγνωσης και Θεραπείας» (μέθοδος McKenzie), καθώς και θεραπευτικούς χειρισμούς manual therapy για να «αποσυμπιεστούν» οι αυχενικοί ιστοί, που είναι υπεύθυνοι για τον αυχενογενή πονοκέφαλο (πονοκέφαλο  -ημικρανία  από αυχενικό), και οι ασθενείς να ανακουφιστούν άμεσα.

2.Ειδικές Τεχνικές Χαλάρωσης (relaxation techniques) για τους μυς του αυχένα και των ωμοπλατών, που βρίσκονται σε σύσπαση.

3. Ασκήσεις εγκεφαλο-νευρο-μυϊκής επανεκπαίδευσης (brain-body control) , ώστε ο ασθενής με αυχενογενή πονοκέφαλο -ημικρανία (πονοκέφαλο -ημικρανία από αυχενικό) να εκπαιδευτεί στη σωστή στάση του σώματός του, να τη μάθει και να την καταστήσει σταδιακά καθημερινή του "συνήθεια" και να επαναφέρει προοδευτικά την απόλυτη αρμονία στη συνεργασία όλων των μυών γύρω από τον αυχένα και τις ωμοπλάτες του. 

Με αυτή την εξειδικευμένη μέθοδο φυσικοθεραπείας, επιτυγχάνουμε την εξάλειψη κάθε αιτίας καταπόνησης των ευαίσθητων αυχενικών ιστών, που ήταν υπεύθυνοι για τον αυχενογενή πονοκέφαλο (πονοκέφαλο -ημικρανία από αυχενικό), και οι ασθενείς δεν ξαναπαρουσιάζουν πονοκέφαλο –ημικρανία  (οριστική θεραπεία και μόνιμη ανακούφιση).
Η θεραπεία συνήθως επιτυγχάνεται με 3-5 συνεδρίες φυσικοθεραπείας στο χώρο του Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania ή κατ'οίκον αν ζείτε σε κάποια πόλη της Κρήτης ή με 3-5 συνεδρίες τηλε-φυσικοθεραπείας  μέσω skype ή messenger ή what's up messenger. Στις συνεδρίες αυτές που γίνονται 1-2 την 1η εβδομάδα και μετά μία ανά εβδομάδα ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Εξετάζω τον ασθενή αναλυτικότατα (ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗ) από κοντά ή μέσω της κάμερας, όπου του ζητώ να σταθεί σε διάφορες θέσεις (καθιστός, όρθιος, να σκύψει) και να κάνει κινήσεις στους ώμους και στον αυχένα (κλινικά τεστ) . Διαπιστώνω την αιτία του πονοκεφάλου τάσης και εξηγώ ή δείχνω μέσα από την κάμερα αναλυτικά τις ειδικές για κάθε ασθενή ασκήσεις. Του ζητώ να τις επαναλάβει, για να σιγουρευτώ ότι τις κατάλαβε και στο τέλος τις εκτυπώνω από τον υπολογιστή ή τις στέλνω με e-mail (σε τηλε-φυσικοθεραπεία) με μορφή διαφανειών με φωτογραφίες και οδηγίες. Μέχρι την επόμενη συνεδρία φυσικοθεραπείας ή τηλε-φυσικοθεραπείας, επικοινωνώ με τον ασθενή συνεχώς τηλεφωνικά ή μέσω viber, messenger, e-mail για να ελέγχω την πρόοδό του και να αποφασίσω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για την επόμενη συνεδρία. 
Ειδικά για τους ασθενείς, που κατοικούν στην Αττική, υπάρχει η επιπλέον δυνατότητα να τους επισκεφτεί μετά τη συνεδρία τηλε-φυσικοθεραπείας μια συνεργάτιδά μου και να τους βοηθήσει από κοντά κάνοντας χαλαρωτικό μασάζ στους σφιγμένους μυς γύρω από τον αυχένα και ελέγχοντας τη σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.  

  Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης

Φυσικοθεραπευτής
Μάστερ "MSc in Hand & Upper Limb Therapy"
"Accredited Hand Therapist"  στη Μεγ. Βρετανία
Πτυχιούχος Θεραπευτής (cert MDT) Σπονδυλικής Στήλης

 

Brain-Body Control Centre of Therapy and Exercise Kolymbari Chania

Τηλε-φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές ασκήσεις μέσω internet

Επικοινωνία:

Κινητό τηλέφωνο. 6977421570 
email: alkapsabel@yahoo.gr

 

Ακολουθήστε μας στο

©2017 Αλέξανδρος Ι. Καψαμπέλης. All Rights Reserved. Κατασκευή ιστοσελίδων www.xtd.gr

Search